Prima pagină D:News

Satelitul mic face treaba mare

Redactia Descopera.ro | 01.27.2010 | ● Vizualizări: 66
Satelitul mic face treaba mare     satelit, ESA, explorare spatiala, cercetare, studiu, eclipsa, eclipsa inelara + zoom
Galerie foto (2)

Proba-2, cel mai mic satelit din flota agentiei spatiale europene, ESA, a realizat prima sa fotografie – o eclipsa inelara de soare.

Managerii misiunii se arata incantati de performanta micutului Proba-2 (PRoject for OnBoard Autonomy). Misiunea satelitului este aceea de a testa componente hardware si software prototip care vor fi incorporate in viitoarele misiuni ale ESA. Proba-2 este un cubulet de 60 / 60 cm care include un computer prototip, baterii si panouri solare, alaturi de cateva instrumente stiintifice destinate cercetarii Soarelui si a mediului spatial.

Prima fotografie realizata de Proba-2, prezentata in cadrul unei conferinte de presa tinuta ieri la Observatorul Regal din Belgia, la Bruxeles, este aceea a eclipsei inelare de soare de pe 15 ianuarie, care a avut faza maxima de vizibilitate in Africa si Asia si a fost fotografiata si de echipa DESCOPERA.ro pe teritoriul Romaniei.

Viitoarele misiuni ale satelitului sunt de a testa noi tehnici de observare a Pamantului si - printr-o simulare - tehnologia de zbor in formatie a navelor spatiale.

Sursa: BBC / foto: ESA

CITESTE SI: