Prima pagină D:News

A aparut Luna in urma unei uriase explozii nucleare?

Redactia Descopera.ro | 01.29.2010 | ● Vizualizări: 332
A aparut Luna in urma unei uriase explozii nucleare?      luna, impact, catastrofa, reactie nucleara, explozie + zoom
Galerie foto (2)

Cea mai cunoscuta teorie cu privire la aparitia satelitului natural al Terrei sustine ca, in momentul formarii sistemului nostru solar, Pamantul s-a ciocnit cu un alt corp celest, posibil o alta planeta, din masa incadenscenta rezultata formandu-se atat planeta noastra cat si Luna. O alta teorie intra, insa, in atentia oamenilor de stiinta, o teorie in care nasterea Lunii s-a produs in urma unui eveniment mai putin obisnuit...

"Daca Luna ar fi aparut ca urmare a impactului catastrofal dintre Terra si acea ipotetica planeta de acum 4 miliarde ani, compozitia solului selenar ar fi trebuit sa fie asemanatoare cu a corpului care a izbit Pamantul. In schimb, toate datele de pana acum arata, fara echivoc, faptul ca solul terestru si cel lunar sunt aproape identice. Si asta nu inseamna decat un singur lucru, ca Luna provine direct din materialul terestru, fara ajutorul unui element extern. Iar posibilitatea ca acel ipotetic corp ceresc sa fi avut o compozitie similara cu a Terrei este aproape nula", sustin cercetatorii Rob de Meijer si Wim van Westrenen de la Universitatea Western Cape, respectiv cea din Amsterdam.Cei doi oameni de stiinta afirma ca, in urma efectului fortei centrifuge a Terrei, forta ce a concentrat cantitati uriase de uraniu si thoriu aproape de suprafata scoartei terestre, in regiune Ecuatorului, a avut loc o reactie nucleara in lant, similara cu cea a bombelor atomice de astazi, insa cu mult mai puternica. Atat de puternica incat sa smulga o uriasa bucata din scoarta terestra si sa o propulseze pe orbita. Nimic altceva decat Luna de astazi.

Teoria celor doi savanti nu este, insa, una noua. Inca din secolul al XIX-lea, cercetatorii au presupus ca Pamantul si Luna ar fi facut parte, in momentul formarii sistemului solar, din aceeasi masa incandescenta de materie. Apoi, in urma miscarii de rotatie a masei de magma, o parte a acesteia s-a desprins, dand nastere satelitului de azi al Pamantului. Teoria nu a fost niciodata confirmata dar, daca previziunile olandezilor se dovedesc intemeiate, actul de nastere al Lunii ar suferi modificari importante.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: