Prima pagină D:News

Armata rusa are un avion de generatia 5

Redactia Descopera.ro | 01.29.2010 | ● Vizualizări: 1706
Armata rusa are un avion de generatia 5     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Fortele armate ruse testeaza in prezent primul avion din generatia 5 de conceptie proprie, la acest proiect lucrandu-se in secret inca din anul 1990, dupa cum subliniaza compania constructoare, Gagarin KNAAPO, intr-un comunicat de presa remis agentiei RiaNovosti.

Avioanele de generatia 5 includ cele mai performante aeronave de lupta supersonice, cu exceptia noului prototip rusesc, in aceasta clasa aflandu-se doar faimosul F-22 Raptor din dotarea U.S. AirForce.
Pe acesta cale, Rusia a reusit sa egalizeze raportul de forte comparativ cu Statele Unite, strategii de la Kremlin intrand, la randul lor, in posesia unui avion de generatie 5.
Suhoi PAK FA T-50, caci despre el este vorba, va intra in dotarea Fortelor Aeriene Ruse in anul 2015, deoarece echipa ruso-indiana care lucreza la prototip vrea sa se asigure ca acesta va fi superior in toate aspectele rivalului sau american. Suhoi PAK FA T-50 are o autonomie de zbor de peste 5.500 km, iar Fortele Aeriene Iraniene au facut deja rezervari pentru noul rege al cerului care va intra in dotarea Teheranului tot in anul 2015.

Hindustan Aeronautics LTD (HAL) are o indelungata cooperare cu companiile militare ruse, peste 70 % din armamentul Indiei fiind de provenienta rusa.
PAK FA T-50 va fi echipat cu rachete aer-aer, aer-sol si aer-nave de ultima generatie si doua tunuri de 30 mm. Prototipul a fost testat deja pe pistele bazei militare Komsomolsk-on-Amur din Siberia de est, unde a aterizat cu succes de fiecare data, in conditiile in care pilotii au pus numeroase frane bruste.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI :