Prima pagină D:News

Incalzirea globala este provocata de vaporii de apa?

Redactia Descopera.ro | 02.02.2010 | ● Vizualizări: 236
Incalzirea globala este provocata de vaporii de apa?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu recent, dat publicitatii de catre US National Oceanic and Atmospheric Administration, demonstreaza ca unele dintre cauzele majore ale declansarii fenomenului de incalzire globala sunt emisiile crescute de vapori din atmosfera Terrei.

Cu toate ca noua teorie nu exclude rolul negativ al activitatilor umane in accentuarea efectului de sera, studiile rezultate pot explica pana la un punct motivele pentru care temperaturile cresc si scad atat de des de la o decada la alta. Studiul publicat in prestigiosul Journal of Science arata ca o scadere cu 10% a umiditatii la altitudinea de 15 kilometri in atmosfera, explica mecanismul prin care temperatura medie globala a ramas stabila de la inceputul secolului trecut pana la nivelul anului 1980, in ciuda cresterii emisiilor de dioxid de carbon. Alaturi de metan si dioxid de carbon, vaporii de apa absorb caldura razelor solare care altfel ar fi respinsa de planeta inapoi in spatiu, pastrand astfel atmosfera Terrei calda.

Conform ultimelor estimari, cresterea nivelului de vapori din stratosfera petrecuta in deceniul 1990-2000 este responsabila de accelerarea ratei incalzirii globale cu peste 30%. Stratosfera este o componenta a atmosferei aflata la o altitudine de 10-50 km deasupra Terrei. Vaporii de apa intra in stratosfera prin aerul cald care se ridica de la tropice.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :