Prima pagină D:News

Incalzirea globala este provocata de vaporii de apa?

02.02.2010 | ● Vizualizări: 187
Incalzirea globala este provocata de vaporii de apa?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu recent, dat publicitatii de catre US National Oceanic and Atmospheric Administration, demonstreaza ca unele dintre cauzele majore ale declansarii fenomenului de incalzire globala sunt emisiile crescute de vapori din atmosfera Terrei.

Cu toate ca noua teorie nu exclude rolul negativ alactivitatilor umane in accentuarea efectului de sera, studiilerezultate pot explica pana la un punct motivele pentru caretemperaturile cresc si scad atat de des de la o decada la alta.Studiul publicat in prestigiosul Journal of Science arata ca oscadere cu 10% a umiditatii la altitudinea de 15 kilometri inatmosfera, explica mecanismul prin care temperatura medie globala aramas stabila de la inceputul secolului trecut pana la nivelulanului 1980, in ciuda cresterii emisiilor de dioxid de carbon.Alaturi de metan si dioxid de carbon, vaporii de apa absorb caldurarazelor solare care altfel ar fi respinsa de planeta inapoi inspatiu, pastrand astfel atmosfera Terrei calda.

Conform ultimelor estimari, cresterea nivelului de vapori dinstratosfera petrecuta in deceniul 1990-2000 este responsabila deaccelerarea ratei incalzirii globale cu peste 30%. Stratosfera esteo componenta a atmosferei aflata la o altitudine de 10-50 kmdeasupra Terrei. Vaporii de apa intra in stratosfera prin aerulcald care se ridica de la tropice.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :