Prima pagină D:News

Nu ne mai intoarcem pe Luna, dar ne vom plimba in voie pe orbita!

Redactia Descopera.ro | 02.02.2010 | ● Vizualizări: 137
Nu ne mai intoarcem pe Luna, dar ne vom plimba in voie pe orbita!      NASA, Luna, Marte, programul Constellation, intoarcerea pe Luna, Barack Obama, exploreare spatiala, ssi + zoom
Galerie foto (2)

Presedintele american Barack Obama a inchis ieri proiectul NASA care urmarea sa retrimita oamenii pe Luna si a incurajat competitia pentru lansarea a cat mai multe companii spatiale private.

UPDATE! Citeste Este NASA in haos? O analiza DESCOPERA.ro

Programul Constellation prevedea constructia de noi rachete si un nou tip de naveta spatiala, Orion, care sa le faciliteze astronautilor americani intoarcerea pe Luna pana in 2020. Despre intregul program, menit sa inlocuiasca navetele de tip Space Shuttle care vor iesi din uz pana la sfarsitul acestui an, DESCOPERA.ro a avut un amplu material in care explica avantajele si dezavantajele noii politici spatiale.

Luni, 1 februarie, discutand bugetul NASA pe 2011, presedintele Obama a declarat ca « proiectul Constellation este prea scump, in intarziere si lipsit de inovatie". Decizia lui Obama de a concedia progamul este oarecum bizara - pana in prezent, NASA a cheltuit 9 miliarde de dolari in acest proiect, iar numai desfiintarea Constellation va mai costa agentia inca 2,5 miliarde de dolari.Principalele narative ale bugetului NASA din 2011, propuse luni de Obama:

  • sporirea fondurilor cu inca 6 miliarde de dolari pentru urmatorii 5 ani

  • incetarea programului Constellation

  • incurajarea companiilor private pentru a face parteneriate cu NASA

  • extinderea programului Statiei Spatiale Internationale dupa 2016 (prevedere care se potriveste cu viziunea Agentiei Spatiele Europene, ESA)

  • sporirea fondurilor pentru programele de explorare a Sistemului Solar cu roboti

  • finantarea sondelor stiintifice care sa cerceteze Luna, planeta Marte si Soarele

  • sporirea numarului de sateliti de observatie ai Pamantului

  • reconstructia misiunii Orbiting Carbon Observatory, satelitul acesteia prabusindu-se in 2009

Obama planuieste sa acorde o mai mare importanta sectorului privat pentru lansarile spatiale. Jim Kohlenberge, seful biroului de Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba, declara ca "desi renuntam la programul Constellation, nu renuntam la ambitiile noastre. Acesta nu este un pas inapoi. Era un pas inapoi daca incercam sa recreem aselenizarea de acum 40 de ani folosind tehnologii deja depasite, in loc sa cercetam implementarea unor tehnologii de ultima generatie care sa ne duca in spatiu mai departe, mai repede si mai ieftin decat pana acum".

Decizia lui Obama de a abandona Constellation, un program initiat de fostul presedinte american, George W. Bush, imediat dupa accidentul navetei Columbia din 2003, a fost aspru sanctionata de numerosi membri ai Congresului american, in special din Alabama, Florida si Texas - statele cele mai implicate in producerea programului Constellation.

Presedintele Obama a suplimentat bugetul NASA cu 6 miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca in urmatorii 5 ani, NASA se va bucura de aproximativ 100 de miliarde de dolari, 19 miliarde numai pentru 2011. 500 de milioane de dolari din bugetul pentru 2011 vor fi folositi pentru a incuraja companiile private sa dezvolte o noua generatie de sisteme de lansare, capsule, rachete si navete. NASA va fi partener cu aceste companii si va superviza constructia acestora, in calitate de principalul lor client / cumparator.

« Industria zborurilor spatiale comerciale va fi accelerata si imbunatatita », declara seful NASA, Charlie Bolden. « Imaginati-va ca, in curand, sute, ba chiar mii de oameni vor fi capabili sa viziteze orbita inferioara a Pamantului, in vreme ce NASA se va concentra exclusiv pe misiuni extraplanetare », completeaza acesta.

Pentru a depasi orbita inferioara a Terrei, NASA va lucra la un program de cercetare a unui nou tip de propulsie. Una dintre directiile acestuia este constructia unor depozite de combustibil in spatiu; ceea ce presupune o statie spatiala operata robotic care sa depoziteze lichidele criogenice si sa le transfere in navetele spatiale.

Sursa: BBC

CITESTE SI: