Prima pagină D:News

Pistolarii din Vestul Salbatic fata in fata cu stiinta

Redactia Descopera.ro | 02.03.2010 | ● Vizualizări: 527
Pistolarii din Vestul Salbatic fata in fata cu stiinta     western, cowboy, vestul salbatic, pistol, pistolar, parkinson, creier + zoom
Galerie foto (1)

Inspirati de filmele cu cowboy de la Hollywood, oamenii de stiinta au facut noi descoperiri in stiinta luptelor cu arme de foc.

Cercetatorii au descoperit faptul ca oamenii se misca cu mult mai repede atunci cand reactioneaza la un eveniment neasteptat, decat atunci cand savarsesc actiuni planificate. Intr-un experiment, o echipa coordonata de dr. Andrew Welchman de la Universitatea din Birmingham, cercetatorii au studiat viteza celor doua tipuri de actiuni. Studiul a incercat astfel sa dea un raspuns stiintific dilemei, oarecum paradoxale, de ce atunci cand, intr-un film Western, un cowboy scoate primul pistolul, in majoritatea cazurilor, este primul care este impuscat.

Pana acum, o astfel de statistica parea tributara exclusiv scenariilor si mitologiei filmografice, insa cercetatorii englezi au descoperit ca aceasta este adevarata si ca, pe baza ei, pot ajuta oamenii bolnavi de maladia Parkinson.

Participantii la experiment au fost impartiti in cupluri de cate doi si fiecare dintre aceste cupluri au intrat intr-o competitie care presupunea apasarea pe anumite butoane dispuse pe un panou. Fiecarui participant i s-a dat, inainte de initierea experimentului, instructiuni secrete cu privire la cat timp sa astepte inainte de a apasa pe buton. "Nu a existat vreun semnal de incepere a experimentului", explica profesorul Welchman.

"Tot ceea ce au trebuit sa faca participantii a fost ca, dupa expirarea timpului dat, sa astepte cat doresc si fie sa actioneze instant, fie sa astepte ca oponentul sa apese primul pe buton - exact ca in legendele cu pistolari din Vestul Salbatic." Absolut toti participantii la studiu care au asteptat ca oponentul sa faca prima miscare si au reactionat la aceasta, au fost - spre surpriza cercetatorilor - mai rapizi, in medie, cu 21 de milisecunde decat ceilalti. "In viata de zi cu zi, ne confruntam zilnic cu aceasta batalie intre lucrurile pe care decidem sa le facem si lucrurile pe care trebuie sa le facem pentru a evita consecintele negative", explica cercetatorul.

Desi, teoretic, scenaristii de la Hollywood au avut dreptate, practic, cele 21 de milisecunde sunt insuficiente pentru a salva viata pistolarului. Ceea ce este mai important e faptul ca oamenii de stiinta, pe baza acestui experiment, au facut noi descoperiri in privinta proceselor cerebrale diferite pe care se bazeaza cele doua tipuri de actiuni. Ei au descoperit faptul ca oamenii bolnavi de Parkinson dezvolta, in cele mai multe cazuri, mai degraba miscari « intentionate » decat miscari « reactive ».

"Daca esti o persoana care este predispusa sa dezvolte maladia Parkinson, vei percepe diferenta dintre cele doua tipuri de actiuni in mod exagerat, astfel incat ai putea sa-ti dai seama mult mai devreme de faptul ca ai anumite probleme cu miscarea si sa te duci la doctor pentru a te trata corespunzator", conchide cercetatorul.

Sursa: BBC

CITESTE SI: