Prima pagină D:News

Succesul in societate? O chestiune de dopamina

Redactia Descopera.ro | 02.05.2010 | ● Vizualizări: 390
Succesul in societate? O chestiune de dopamina     dopamina, creier, psihiatrie, societate + zoom
Galerie foto (1)

Aceasta este concluzia unui nou studiu, potrivit caruia persoanele cele mai motivate sa avanseze pe scara sociala sunt de fapt cele care dispun de o densitate mai ridicata de receptori D2/D3 ai dopaminei in corpul striat, o regiune a creierului puternic implicata in motivare si in comportamentele care urmaresc obtinerea unei recompense.

Asadar, imbunatatirea statutului socio-economic aduce dupa sine nu numai avantaje practice, ci si un beneficiu mai "subtil", asociat mecanismelor cerebrale ale recompensei.

In cadrul studiului lor (publicat in revista "Biological Psychiatry"), cercetatorii de la Departamentele de psihiatrie si radiologie din cadrul Universitatii Columbia, coordonati de Diana Martinez, au analizat o "cohorta" de voluntari, aflati intr-o stare buna de sanatate, cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET). Aceasta tehnica permite vizualizarea receptorilor de tip 2 in creier, iar ulterior, rezultatele au fost corelate statutului socio-economic al fiecaruia.

"Am demonstrat ca niveluri scazute de receptori ai dopaminei sunt asociate unei pozitii sociale nu foarte ridicate, si viceversa, nivelurile ridicate ale acelorasi receptori sunt corelate unei pozitii mai inalte", a comentat Martinez.

Potrivit lui John Krystal, de la Departmentul de Psihiatrie al Universitatii Yale, aceste date arunca o lumina interesanta asupra resorturilor din spatele succesului in societate, un proces social de baza. De asemenea, descoperirea ar putea avea si implicatii notabile in ceea ce priveste intelegerea mai buna a inclinatiei pentru abuzul de alcool si substante sau izolarea sociala, ambele comportamente corelate nivelurilor scazute ale acelorasi receptori dopaminergici.

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: