Prima pagină D:News

Agresivitatea este un semn de civilizare avansata

Redactia Descopera.ro | 02.07.2010 | ● Vizualizări: 260
Agresivitatea este un semn de civilizare avansata     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca personalitatea agresiva, netoleranta si temperamentala ar putea reprezenta apanajul unei naturi evoluate.

Dimpotriva, o atitudine comportamentala mai copilaroasa, manifestata prin toleranta si generozitate, ar fi un indicator al unei dezvoltari inferioare, arata noul studiu. Cercetatorii care afirma aceste lucruri au studiat doua tipuri diferite de maimute - cimpanezul si mai putin evoluatul, dar mai prietenosul, bonobo (cimpanzeu pigmeu), doua dintre cele mai apropiate rude ale omului.

Cimpanzeii sunt acceptati ca fiind mai evoluati decat maimutele bonobo in termeni de tinuta psihica, structura sociala si comportament. Dar in acelasi timp, cimpanzeii sunt si mai agresivi, mai ales pe masura ce avanseaza in varsta, cand devin foarte intoleranti unii cu ceilalti, mult mai putin generosi si foarte violenti.

Bonobo adulti in schimb, isi mentin nivelul de "amabilitate" si comportamentul din copilarie sau tinerete, au concluzionat cercetatorii Universitatii Harvard. Cele doua primate sunt foarte apropiate, genetic, iar diferentele clare dintre ele sunt puse pe seama simplei evolutii, crede cercetatoarea Victoria Wobber.

Echipa ei a supus atat cimpanzeii cat si pe bonobo unei varietati de teste aptitudinale, oferindu-le recompense acelora care indeplineau mai repede diferite sarcini. Am inclus exercitii de generozitate si de "cersit", in urma carora au trebuit sa isi dea seama care dintre cele doua maimute este mai avansata. In toate situatiile, cimpanzeii au invatat cel mai repede sarcinile, mereu spre beneficiul propriu.

"Daca vom intelege procesele evolutioniste prin care schimbarile de dezvoltare s-au manifestat in cazul bonobo, poate vom putea trage concluzii referitoare la evolutia propriei noastre specii", a adaugat cercetatoarea.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: