Prima pagină D:News

Bufnita cu ochelari a ucis un lenes

Redactia Descopera.ro | 02.08.2010 | ● Vizualizări: 644
Bufnita cu ochelari a ucis un lenes     bufnita cu ochelari, lenes, animale, crazy zoo, zoologie, natura, bufnita + zoom
Galerie foto (1)

Daca pana in prezent, ornitologii erau convinsi ca doar puternica acvila harpie se incumeta sa vaneze lenesii din imensa padure amazoniana, o descoperire de ultima ora arata ca aceste animale arboricole sunt pe lista de bucate a unui vanator aerian neasteptat: bufnita cu ochelari.

O echipa mixta de cercetatori americani si germani studia lenesii care traiesc in insula Barro Colorado din Panama, investigand pentru inceput modalitatea prin care lenesii isi pregatesc adapostul pentru noapte. Procesul presupunea capturarea si echiparea unor exemplare de lenes cu trei degete cu echipament de radioemisie pentru urmarirea traseelor si limitelor teritoriale ale acestor animale. Pe cand investigau traseul unui lenes care escalada un copac, cercetatorii au observat ca semnalul radio al emitatorului atasat de animalul arboriol a disparut brusc.

Temandu-se de ce este mai rau, echipa a investigat arealul, descoperind resturile lenesului ucis, se pare, de o pasare de prada. Autopsia si analizele ulterioare ale urmelor lasate de gheare pe cadavru au aratat ca faptasa a fost o bufnita cu ochelari (Pulsatrix perspicillata), o rapitoare nocturna mult mai mica decat lenesul. Daca o bufnita cu ochelari adulta are o lungime corporala de 45 cm si o greutate maxima de 1,25 kg, un lenes are o lungime de 1 metru, find de 4 ori mai greu decat bufnita. Fapt ce nu a impiedicat-o pe cea din urma sa-l ucida si sa-i devoreze organele interne dupa cum a aratat autopsia.

"Lenesii cu trei degete (Bradypus variegatus) sunt animale solide, destul de greu de ucis. Pana in prezent, se credea ca singurii lor pradatori naturali sunt acvilele harpii, acvilele ornate, jaguarii, pumele, ocelotii si serpii mari. Pana si noi am fost suprinsi de isprava bufnitei", declara profesorul Bryson Voirin, cercetator in cadrul Institutului de Ornitologie Max Planck din Radolfzell, Germania.

Sursa: BBCWildlife

CITESTE SI: