Home » D:News » Consumul de bauturi racoritoare favorizeaza aparitia cancerului pancreatic

Consumul de bauturi racoritoare favorizeaza aparitia cancerului pancreatic

Autor: Cecilia Stroe 02.11.2010
Consumul de bauturi racoritoare favorizeaza aparitia cancerului pancreatic
Doua sau mai multe bauturi racoritoare indulcite, pe saptamana, echivaleaza cu o crestere de aproape doua ori a riscului de cancer al pancreasului, este concluzia ingrijoratoare a unui studiu realizat de Asociatia Americana pentru Studiul Cancerului.

Desi relativ rar, cancerul pancreatic este unul dintre cele mai
agresive cancere, avand o mortalitate foarte ridicata: doar cca. 5%
dintre cei diagnosticati cu aceasta boala supravietuiesc mai mult
de cinci ani de la data diagnosticului.

Iar consumul de bauturi carbogazoase indulcite sporeste
considerabil riscul aparitiei acestei maladii, dupa cum sugereaza
datele obtinute de autorii studiului.

Studiul a implicat 60.524 de persoane din Singapore, care au
fost urmarite timp de 14 ani. In acest interval, au aparut 144
cazuri de cancer pancreatic, iar cercetatorii au constatat ca
persoanele care beau doua sau mai multe bauturi racoritoare pe
saptamana (cifra medie fiind cinci) prezentau un risc cu 87% mai
mare de a dezvolta un cancer al pancreasului.

Intre consumul de suc de fructe si aparitia acestui tip de
cancer nu a fost gasita nici o asociere.

Dupa parerea specialistilor, continutul ridicat de zahar din
aceste bauturi mareste nivelul de insulina din organism, ceea ce
duce la cresterea riscului de cancer pancreatic.

Pancreasul este organul care produce insulina, hormonul implicat
in metabolizarea zaharurilor in organism.

Desi au constatat ca, in general, persoanele care beau cantitati
mari de bauturi racoritoare carbogazoase prezinta si alte
comportamente nocive (fumat, consum de alimente nesanatoase),
oamenii de stiinta implicati in studiu considera ca efectul
bauturilor racoritoare dulci asupra pancreasului este el singur
foarte daunator, chiar in absenta altor obiceiuri nesanatoase.

Sursa: Science
Daily

CITESTE SI: