Prima pagină D:News

Cu cine se inrudesc tigrii?

Redactia Descopera.ro | 02.15.2010 | ● Vizualizări: 632
Cu cine se inrudesc tigrii?     tigru, evolutie, lei, leoparzi, feline, natura, zoologie + zoom
Galerie foto (1)

Daca pana nu demult zoologii credeau ca cele mai apropiate rude ale uriaselor feline vargate sunt leii, leoparzii si jaguarii, ultimele studii si analize au descoperit ca cea mai apropiata ruda a tigrului este nimeni altul decat leopardul zapezilor din Tibet, Himalaya, Altai si Tian-Shan.

Pe langa acest aspect interesant, analizele genetice au dezvaluit ca tigrii si-au inceput procesul evolutiv in urma cu circa 3,2 milioane ani, fiind din acest punct de vedere unele dintre cele mai vechi specii de feline de pe Terra.

In urma studiilor efectuate de profesorii Brian Davis, Gang Li si William Murphy, a reiesit ca cele cinci specii de mari feline din prezent se inrudesc intre ele in mod diferit decat se credea pana de curand. Astfel, conform similaritatilor mitocondriale de la nivelul ADN-ului, leii, jaguarii si leoparzii se inrudesc doar intre ei, stramosul lor comun incepand sa evolueze separat de restul felinelor inca de acum 4,3-3,8 milioane ani.

In urma cu 3,6-2,5 milioane ani, jaguarii au inceput se evolueze separat, traind exclusiv pe continentele americane, iar leii si leoparzii s-au despartit unii de altii acum 3,1-1, 95 milioane ani. Spre deosebire de felinele amintite, stramosul comun ala tigrilor si leoparzilor zapezii, a inceput sa evolueze diferit acum 3,9 milioane ani, tigrii despartindu-se de leoparzii zapezii in urma cu 3,2 milioane ani.

Sursa: BBCWildlife

CITESTE SI: