Prima pagină D:News

Teasc vechi de 1400 ani descoperit in Israel

Redactia Descopera.ro | 02.16.2010 | ● Vizualizări: 313
Teasc vechi de 1400 ani descoperit in Israel     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In cadrul unor sapaturi desfasurate intr-o zona aflata in sudul Israelului, arheologii evrei au descoperit o presa straveche pentru stors struguri. Obiectul in sine este impresionant nu doar prin vechime, ci si prin forma si dimensiunile sale gigantice.

Teascul de forma octogonala are o inaltime de 6,4 metri pe o lungime de 16,5 metri si a fost descoperit intr-un santier arheologic situat la 40 de km de Ierusalim. La data la care imsensa masinarie destinata productiei vinului a fost construita, intreaga zona facea parte din Imperiul Bizantin.

"Santierul arheologic dezvaluie o zona mestesugareasca aflata in mijlocul unei zone agricole extrem de prospere. Marimea teascului de vin atesta faptul ca vinul era produs in cantitati imense, din acesta cauza nu avea cum sa fie destinat consumului local, ci exportului. Cea mai mare parte din vinul produs aici era trimis spre Egipt si Europa, cele mai mari piete de desfacere si consum din acele vremuri" declara Uzi Ad, directorul santierului arheologic aflat sub jurisdictia Autoritatii Israeliene pentru Antichitati.

Un teasc identic a fost descoperit la 24 kilometri nord in apropierea orasului Ashkelon. Teascul a fost excavat intr-o zona de ferme pentru o noua comunitate israeliana formata din etnicii evrei evacuati din Fasia Gaza in anul 2005.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :