Prima pagină D:News

Magnifice recife de corali se ascund in apele reci ale Atlanticului de Nord

Redactia Descopera.ro | 02.19.2010 | ● Vizualizări: 354
Magnifice recife de corali se ascund in apele reci ale Atlanticului de Nord     biologie, ecologie, coral, recif, Atlantic, biodiversitate, pescuit + zoom
Galerie foto (1)

In apropiere de coastele Marii Britanii si ale Irlandei, se gasesc recife de corali, la fel de splendide ca si cele din apele tropicale. Descoperite abia in ultimul deceniu, aceste uimitoare ecosisteme sunt deja in pericol, din cauza navelor de pescuit, inainte de a fi putut fi studiate pe scara larga.

Timp de mii de ani, aceste recife au ramas necunoscute oamenilor si au fost descoperite abia recent, cu ajutorul unor videocamerelor robotice pentru filmari subacvatice.

Stele de mare, corali, arici de mare, anemone marine, crustacee si viermi alcatuiesc un caleidoscop multicolor cu nimic mai prejos decat cele intalnite in apele calde si putin adanci din regiunea tropicelor.

Insa, abia descoperite si insuficient studiate, aceste formatiuni sunt deja in primejdie, din cauza pescuitului de mare adancime. Traulerele de fund (nave inzestrate cu plase uriase, care sunt trase prin apa, la mica distanta de fundul marii), smulg si sfarama portiuni din recif.

In plus, aceste recife, situate la adancimi mari, nu sunt atat de rezistente la socuri precum cele tropicale care, aflate in ape putin adanci, din apropierea tarmului, sunt adaptate astfel incat sa suporte actiunea valurilor.

Mai multi biologi britanici au participat la proiecte de explorare a recifurilor din Marea Nordului, iar datele obtinute urmeaza atat sa imbogateasca informatiile despre biodiversitate, cat si sa fundamenteze instituirea unor masuri speciale de protectie a acestor formatiuni.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: