Prima pagină D:News

Gelul “minune” care repara articulatiile

Redactia Descopera.ro | 02.21.2010 | ● Vizualizări: 11206
Gelul “minune” care repara articulatiile     articulatii, reconstructie, regenerare, laborator + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii studiaza doua preparate “reconstructive”, capabile sa stimuleze cresterea tesutului articular.

In ambele cazuri, experimentele au fost realizate pe soareci, prin urmare va mai fi nevoie de verificari ulterioare inainte ca cele doua geluri sa fie utilizate pe oameni. Ambele preparate vizeaza recostructia cartilajului prin intermediul unor procedee bazate pe geluri stimulatoare locale.

Primul studiu a fost realizat la Northwestern University din Chicago, si prevede utilizarea unui gel din nanofibre: in practica, este vorba despre mici peptide lipofile si hidrofile care, dupa cea au fost injectate sub forma de gel in articulatie, acolo unde cartilajul este afectat, reusesc sa se autoasambleze formand o matrice mai solida. "Aceasta matrice este foarte asemanatoare cu ceea ce in mod normal cartilajul vede in articulatie si mai ales, reuseste sa lege un factor de crestere, TGF-beta1", a explicat Ramille Shah, expertul in tehnologia materialelor care a pus la punct gelul respectiv.

Asadar, mentinand ridicata si foarte localizata concentratia de TGF-beta1, se reuseste stimularea formarii de cartilaj nou, plecand de la celulele maduvei osoase. Iar intr-o perioada de o luna, dupa cum au aratat experimentele pe animale, cartilajul se regenereaza.

In cadrul celui de-al doilea studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea Freiburg, Germania, a fost utilizat un gel din agaroza, o substanta frecvent folosita in laboratoare pentru cresterea culturilor celulare. Injectandu-l soarecilor in spatiul dintre os si membrana osoasa externa, el a permis formarea unui nou cartilaj.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: