Prima pagină D:News

Bucurestiul interbelic: oameni, profesiuni, vocatii

Redactia Descopera.ro | 02.19.2010 | ● Vizualizări: 859
Bucurestiul interbelic: oameni, profesiuni, vocatii     Fundatia Calea Victoriei , atelier, bucuresti, interbelic, profesii + zoom
Galerie foto (1)

un atelier interactiv cu Mirel Banica

Fundatia Calea Victoriei va invita din 4 martie, ora 19:00, intr-o calatorie in perioada interbelica, pentru a descoperi viata cotidiana, oamenii si atmosfera efervescenta din cercurile intelectuale ale vremii.

Perioada anilor treizeci va ramane in istoria Romaniei ca o veritabila varsta de aur, tulburatoare si complexa, reflectata in mii de pagini de jurnal, fotografii, picturi, filme etc. Acum se confrunta mai acut ca niciodata traditie si modernitate, vechi si nou, inovatie si conservatorism. Din aceasta tensiune creatoare iau nastere profesii noi, oameni noi, oameni de success, asa cum le-am spune astazi. Apar astfel arhitectul, avocatul, aviatorul, muzeograful, reporterul de scandal, specialistul in publicitate, turistul, intelectualul de profesie, muncitorul sindicalist - iar lista ar putea continua. Ne vom intalni deci cu nume ca ale arhitectei Henrieta Delavrancea-Gibory reporterului Filip Brunea-Fox, intelectualii grupului Criterion ( de la M. Eliade la Haig Acterian), cu sindicalistul A. Constantinescu sau aviatorul Ctin "Bîzu" Cantacuzino. Personalitati fascinante, oameni care au intemeiat profesii si au construit cariere nemaintalnite (la propriu!) pana atunci.

Cursul isi propune o incursiune in lumea fascinanta a profesiunilor anilor treizeci. Vom vorbi in cinci intalniri despre oameni, fapte, dificultatile inceputului anumitor profesii, viata cotidiana, personalitati marcante ale perioadei, intamplari anecdotice sau memorabile. Ne vom apropia de intelegerea mai profunda a anilor treizeci, dar participand la acest curs veti intelege si aprecia mai bine si profesiunea Dumneavoastra actuala, istoria si evolutia sa. La final, va trebui sa raspundem, fie si partial, la intrebarea pe care am lansat-o la inceputul ciclului nostru de conferinte de la Fundatie: De ce iubim anii treizeci? Raspunsul nu poate fi decat unul singur, in maniera lui Flaubert: pentru ca anii treizeci suntem noi!

Mirel Banica este doctor în ştiinţe politice a Universităţii din Geneva, Elveţia, 2004. A realizat stagii de specializare la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) Paris şi Universitatea Laval, Canada, între 2005 si 2006. Alumni al Colegiului Noua Europa (NEC), Bucuresti. Este colaborator permanent al ziarului "Dilema Veche", Bucureşti. Articole publicate în Revista 22, Sfera Politicii, Observator Cultural, Courrier International (Paris) etc. In prezent este cercetator ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor, Academia Română şi profesor asociat al CEFORA Bussines School, Bucureşti.

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal - Joi
Cost curs: adulti - 150 ron/ elevi, studenti - 113 ron
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 4 martie, 19:00
Inscriere la - contact@victoriei.ro