Prima pagină D:News

Rechinii albi au ajuns mai rari decat tigrii

Redactia Descopera.ro | 02.22.2010 | ● Vizualizări: 1214
Rechinii albi au ajuns mai rari decat tigrii     rechini albi, rechin, zoologie, natura, protectia animalelor, animale pe cale de disparitie + zoom
Galerie foto (1)

Nefastul si absurdul razboi pe care omul il duce cu marii pradatori este pe cale sa faca o noua victima. Spre surpriza zoologilor, populatiile marelui rechin alb au ajuns la cote minime alarmate, specialistii afirmand ca la ora actuala exista chiar mai multi tigri decat rechini albi.

Conform unui ultim studiu de anvergura, dat recent publicitatii de catre o echipa de zoologi din cadrul Universitatii Stanford, la ora actuala, in toate marile si oceanele lumii, nu traiesc mai mult de 3.500 de rechini albi (Charcharodon charcharias), un efectiv inferior chiar numarului de tigri care mai supravietuiesc in padurile Asiei.

Estimarile au fost facute cu ajutorul emitatoarelor atasate unor exemplare de rechin alb, ocazie cu care cercetatorii au descoperit ca aceasta specie inoata pe mari distante, unii rechini calatorind circa 18.000 km intr-un interval de 9 luni. Astfel, rechinii observati inotand in jurul Insulelor Hawaii, vanau in zona coastelor Californiei in urma cu doar 6 luni.

Marii rechini albi au reputatia unor ucigasi eficienti si necrutatori care folosesc atacul surpriza impotriva pestilor, delfinilor si focilor. Rechinul alb poate atinge o lungime maxima de 6 metri la o greutate de 2.240 kg. Traieste, in general, in apele calde din jurul Californiei, Mexicului, Australiei, Africii de Sud, Mediteranei si Noii Zeelande.

Rechinul alb are, de fapt, culoarea gri cenusie pe spate si flancuri, specia datorandu-si numele abdomenului complet alb. Impresionantul pradator poate inota cu viteza de 15 metri pe secunda, iar gura sa este garnisita cu peste 300 de dinti cu marginile zimtate.

O mare parte dintre rechinii albi sunt vanati pentru inotatoare si coada: care sunt vandute la preturi exorbitante in China, unde supa de rechin este creditata cu proprietati afrodisiace.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: