Prima pagină D:News

Armata americana inroleaza catarul-robot

Redactia Descopera.ro | 02.23.2010 | ● Vizualizări: 146
Armata americana inroleaza catarul-robot      robot, DARPA, armata, misiune + zoom
Galerie foto (1)

Poate transporta incarcaturi de 181 kg pe o distanta de 32 km, pe orice tip de teren, si recunoaste soldatul pe care trebuie sa-l urmeze.

Catarii-roboti sunt "animalele" de povara perfecte: vor fi construite de compania Boston Dynamics la comanda US Army, interesata sa transporte cu ajutorul lor material militar pe parcursul misiunilor de recunoastere la sol. Comandate de Darpa (Defense Advanced Research Project Agency), in urma unei finantari de 32 mil dolari pentru 30 luni, aceste masinarii cu patru picioare se numesc LS3 (Legged Squad Support System) si pot transporta incarcaturi de 181 kg pe o distanta de circa 32 km, pe orice tip de teren. Cu alte cuvinte, patrupedele artificiale pot marsalui alaturi de soldati in zonele cele mai dificile, inaccesibile cu masina sau motocicleta.

Proiectantul lui LS3 este Marc Raibert, profesor la MIT din Boston, implicat in acest gen de proiecte din anii '80. Iar robotul lui nu este altceva decat un Big Dog evoluat, o specie de robot-cal cu greutatea de 75 kg, dar mai sofisticat: de fiecare data cand se afla pe un teren accidentat, isi activeaza senzorii de echilibru. Isi poate urmari seful dotat cu un dispozitiv electric precum un caine fidel sau poate fi comandat prin GPS.
In clipa de fata viteza la trap si la galop ii este limitata la maxim 16 km/ora, iar tehnologia motoarelor pe benzina care actioneaza sistemele hidraulice mai trebuie perfectionata: daca Big Dog dispune de unul de 18 cai-putere, LS3 va avea unul de 40 de cai-putere si o autonomie de pana la 24 de ore.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: robot | DARPA | armata | misiune