Prima pagină D:News

Creierul si justitia

Redactia Descopera.ro | 02.25.2010 | ● Vizualizări: 151
Creierul si justitia     creier, justitie, rezonanta magnetica functionala + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Institutul Caltech, zonele cerebrale corelate satsifactiei personale se activeaza atunci cand asistam la un eveniment pe care-l consideram echitabil si corect.

Doua persoane care desfasoara la fel de bine aceeasi munca ar trebui sa primeasca acelasi salariu? Daca raspunsul care va vine imediat in minte este "da", acest lucru se intampla pentru ca la nivel cerebral suntem "programati" sa ne pese de echitate si justitie. Probele fiziologice ale acestei afirmatii sunt imaginile inregistrate cu ajutorul rezonantei magnetice functionale (fMri) de cercetatorii de la California Institute of Technology (Caltech) din Statele Unite si Trinity College din Dublin, Irlanda. Asadar, in cadrul unui experiment realizat pe un esantion de 40 de persoane, ei au "fotografiat" locul din creierul uman unde isi are sediul aversiunea fata de incorectitudine.

Potrivit articolului aparut in Nature, creierul uman stie foarte bine sa recunoasca limita intre justitie si injustitie. Astfel, circuitul asa-numit "al recompensei" (in mod deosebit zonele din cortexul prefrontal ventromedian si cele ale striatului ventral) raspunde (aprinzandu-se) in mod mult mai intens cand de exemplu castiga la Loto o persoana care are nevoie de bani decat atunci cand acest lucru i se intampla uneia bogate. Un fapt surprinzator este si ca aceasta reactie a fost inregistrata preponderent in creierul persoanelor "cu stare" decat in cel al subiectilor mai nevoiasi.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: