Prima pagină D:News

Primul pas in restaurarea centrului istoric din Rosia Montana

02.25.2010 | ● Vizualizări: 253
Primul pas in restaurarea centrului istoric din Rosia Montana     rosia montana, gold corporation, centru istoric, muntii apuseni, aur, minerit, restaurare, muzeu + zoom
Galerie foto (9)

Dupa doi ani si jumatate de lucrari complexe de restaurare, utilizand tehnici si materiale traditionale, casa nr. 325 din centrul istoric al Rosiei Montane revine la viata ca expozitie de istorie a mineritului aurifer in Apuseni. Casa, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, face parte din Zona Istorica Protejata, care cuprinde centrul Rosiei Montane si care va fi restaurata integral, prin finantarea companiei Rosia Montana Gold Corporation, o data cu demararea proiectului minier.

Restaurarea patrimoniului de la Rosia Montana a inceput.Localitatea Rosia Montana are, incepand din 23 februarie, primacladire din centrul istoric complet restaurata, in urma unuiproiect derulat, in ultimii doi ani si jumatate, de compania RosiaMontana Gold Corporation (RMGC). Cladirea adaposteste expozitiapermanenta de istorie a mineritului "Aurul Apusenilor" si estedeschisa deja publicului interesat. Aceasta expozitie este posibiladatorita contributiei autoritatilor locale din Rosia Montana, aMuzeului National de Istorie a Romaniei, a Muzeului National alUnirii Alba Iulia, in parteneriat cu Rosia Montana GoldCorporation.Restaurarea cladirii 325 este doar prima etapa din constituireaviitorului Muzeul al Mineritului din Rosia Montana. Proiectul finalva contine si o expozitie in aer liber si o sectiune subterana,amenajata in jurul galeriei Catalina-Monulesti, galerie in care afost descoperit cel mai important lot de tablite cerate. Pentrumoment, pana cand va primi un statut juridic, atat cladirearestaurata, cat si expozitia ce o gazduieste, raman inadministrarea institutiilor tutelare, cu acces gratuit pentru totilocalnicii sau pentru cei care viziteaza Rosia Montana.

"La Rosia Montana se face minerit de peste 2000 de ani. Aceastaexpozitie si muzeul din care va face parte reprezinta o marturie atrecutului, prezentului si, speram, a viitorului localitatiinoastre. Asa vrem sa vedem tot centrul, odata si odata!", a afirmatPrimarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui.De astazi, cladirea 325 gazduieste "Aurul Apusenilor - Expozitia deistorie a mineritului in Rosia Montana". O parte din colectiaprezentata contine elemente arheologice descoperite in timpul"Programului National de Cercetare Alburnus Maior" (2001-2006),initiat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National sicoordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei, printre careexponate provenind din necropolele Taul Corna, Tarina, Hop-Gauri,Paraul Porcului sau inventarul arheologic al monumentului funerarde la Taul Gauri. O alta parte este compusa din exponate legate deistoria mineritului in zona, ustensile si echipamente folosite inextractia aurului din timpul romanilor si pana in prezent.Exponatele sunt piese de patrimoniu aflate in custodia MuzeuluiNational de Istorie a Romaniei.

CITESTE SI:

REVINO SAPTAMANA VIITOARE PENTRU UN AMPLU REPORTAJDESPRE ROSIA MONTANA