Prima pagină D:News

Primul pas in restaurarea centrului istoric din Rosia Montana

Redactia Descopera.ro | 02.25.2010 | ● Vizualizări: 288
Primul pas in restaurarea centrului istoric din Rosia Montana     rosia montana, gold corporation, centru istoric, muntii apuseni, aur, minerit, restaurare, muzeu + zoom
Galerie foto (9)

Dupa doi ani si jumatate de lucrari complexe de restaurare, utilizand tehnici si materiale traditionale, casa nr. 325 din centrul istoric al Rosiei Montane revine la viata ca expozitie de istorie a mineritului aurifer in Apuseni. Casa, datand din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, face parte din Zona Istorica Protejata, care cuprinde centrul Rosiei Montane si care va fi restaurata integral, prin finantarea companiei Rosia Montana Gold Corporation, o data cu demararea proiectului minier.

Restaurarea patrimoniului de la Rosia Montana a inceput. Localitatea Rosia Montana are, incepand din 23 februarie, prima cladire din centrul istoric complet restaurata, in urma unui proiect derulat, in ultimii doi ani si jumatate, de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Cladirea adaposteste expozitia permanenta de istorie a mineritului "Aurul Apusenilor" si este deschisa deja publicului interesat. Aceasta expozitie este posibila datorita contributiei autoritatilor locale din Rosia Montana, a Muzeului National de Istorie a Romaniei, a Muzeului National al Unirii Alba Iulia, in parteneriat cu Rosia Montana Gold Corporation.Restaurarea cladirii 325 este doar prima etapa din constituirea viitorului Muzeul al Mineritului din Rosia Montana. Proiectul final va contine si o expozitie in aer liber si o sectiune subterana, amenajata in jurul galeriei Catalina-Monulesti, galerie in care a fost descoperit cel mai important lot de tablite cerate. Pentru moment, pana cand va primi un statut juridic, atat cladirea restaurata, cat si expozitia ce o gazduieste, raman in administrarea institutiilor tutelare, cu acces gratuit pentru toti localnicii sau pentru cei care viziteaza Rosia Montana.

"La Rosia Montana se face minerit de peste 2000 de ani. Aceasta expozitie si muzeul din care va face parte reprezinta o marturie a trecutului, prezentului si, speram, a viitorului localitatii noastre. Asa vrem sa vedem tot centrul, odata si odata!", a afirmat Primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui.De astazi, cladirea 325 gazduieste "Aurul Apusenilor - Expozitia de istorie a mineritului in Rosia Montana". O parte din colectia prezentata contine elemente arheologice descoperite in timpul "Programului National de Cercetare Alburnus Maior" (2001-2006), initiat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National si coordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei, printre care exponate provenind din necropolele Taul Corna, Tarina, Hop-Gauri, Paraul Porcului sau inventarul arheologic al monumentului funerar de la Taul Gauri. O alta parte este compusa din exponate legate de istoria mineritului in zona, ustensile si echipamente folosite in extractia aurului din timpul romanilor si pana in prezent. Exponatele sunt piese de patrimoniu aflate in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei.

CITESTE SI:

REVINO SAPTAMANA VIITOARE PENTRU UN AMPLU REPORTAJ DESPRE ROSIA MONTANA

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI