Prima pagină D:News

Robotul isi planifica singur misiunile

Redactia Descopera.ro | 02.25.2010 | ● Vizualizări: 41
Robotul isi planifica singur misiunile     tehnologie, ocean, robot, alga, submarin + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta americani care studiaza lumea submarina au la dispozitie un nou instrument perfectionat: un robot numit Gulper AUV (Automatic Underwater Vehicle), care poate fi programat sa “planuiasca” el insusi experimente, astfel incat sa adune cat mai multe date utile, corespunzand temei de cercetare stabilite de specialisti.

Robotul foloseste un software - similar cu cel utilizat de NASA pentru coordonarea vehiculelor de explorare martiana - care ii permite sa-si planifice traseul, evitand obstacolele si curentii oceanici periculosi.

"Inarmat" cu o lista de sarcini pe care trebuie sa le execute, robotul evalueaza situatia de la fata locului si isi stabileste ruta si actiunile in functie de datele pe care trebuie sa le culeaga si de posibilitati.

La sfarsitul "sesiunii", el se intoarce la vasul de cercetare si este ridicat la bord, unde specialistii descarca datele adunate.

Cercetatorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), din California, SUA, care au construit robotul Gulper, l-au folosit deja pentru a monitoriza o inflorire algala - un fenomen care consta in inmultirea excesiva a algelor intr-o anumita regiune, avand ca efect acumularea in apa a unor toxine care, in anumite conditii, pot deveni periculoase pentru animalele marine si pentru oamenii care traiesc in zona.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Tag-uri: tehnologie | ocean | robot | alga | submarin