Prima pagină D:News

Incalzirea globala este alimentata de balene

Redactia Descopera.ro | 03.01.2010 | ● Vizualizări: 830
Incalzirea globala este alimentata de balene     incalzirea globala, balene, poluare, disparitia speciilor, vanatoare, braconaj, balena + zoom
Galerie foto (1)

Bineintels, tot omul este de vina si in acest caz de dezechilibru la adresa Naturii. Conform unui studiu efectuat de specialistii Universitatii americane din statul Maine, un interval de 100 de ani de vanatoare irationala a balenelor a dus, in cele din urma, la accentuarea efectului de sera si implicit a fenomenului de incalzire globala.

Balenele sunt cele mai mari mamifere din lume: datorita constitutiei fizice impozante si stratului imens de grasime, uriasele cetacee adapostesc cantitati insemnate de carbon in trupurile lor. Cand sunt ucise sau mor, toata cantitatea de carbon este eliberata inapoi in atmosfera, prin intermediul procesului de descompunere.

Cercetatorii americani condusi de profesorul Andrew Pershing au reusit, in premera, sa calculeze cantitatea de carbon ajunsa in atmosfera datorita vanatorii haotice de care sunt vinovati oamenii, precum si proportia in care acest fenomen accentueaza incalzirea globala. In cadrul estimarilor initiale, cercetatorii au calculat ca ultimul interval de 100 de ani de vanatoare catastrofala si exterminare a majoritati speciilor de balene, a dus la eliberarea in atmosfera a unei cantitati de carbon echivalenta cu cea obtinuta prin arderea unei suprafete de 130.000 kilometri patrati de padure sau prin functionarea neintrerupta a unui numar de 128 masini de teren Humvee, ale caror motoare ar trebui sa mearga continuu timp de 100 ani.

Dr. Pershing declara ca dezastrul ecologic produs de uciderea si procesarea carcaselor de balene reprezinta un procent destul de important in cadrul activitatilor industrial-economice umane care polueaza planeta. In plus, subliniaza cercetatorul, balenele joaca un rol desosebit de important in depozitarea si transportul carbonului in cadrul ecosistemului marin.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: