Prima pagină D:News

Cladirile vitorului nu vor mai fi construite din otel si aluminiu

Redactia Descopera.ro | 03.02.2010 | ● Vizualizări: 139
Cladirile vitorului nu vor mai fi construite din otel si aluminiu     otel, aluminiu, cladiri, materiale, nanotehnologie, polimeri + zoom
Galerie foto (1)

A intrat in cea de-a doua faza proiectul european Facomp, de cercetare si dezvoltare a unui material pe baza de nano-argila, care sa poata inlocui otelul si aluminiul la constructia cladirilor.

Nu peste multa vreme, fatadele edificiilor din tarile UE vor putea fi construite sau refacute cu ajutorul unor materiale polimerice, ranforsate cu fibre si nanoparticule. Acesta este obiectivul Facomp, proiect european adresat companiilor mici si mijlocii, coordonat de centrul de cercetare si dezvoltare Cidemco Tecnalia din Spania si finantat in cadrul celui de-al 7-lea Program-cadru al UE cu 1,5 mil euro. .

Proiectul a intrat recent in cea de-a doua faza: materialul "candidat" a fost ales si a fost realizat primul prototip, care urmeaza a fi testat. Caracteristicile asteptate sunt o rezistenta si o performanta comparabile sau superioare celor conferite de aluminiu, o mai buna izolare termica, o mai buna rezistenta la agentii atmosferici. De asemenea, polimerul va fi usor de reciclat, versatil (putand fi taiat in forme si sectiuni multiple) si mult mai usor (mai putin dens) decat "competitorii" lui.

Din punct de vedere al proprietatilor electrice, materialul a fost realizat astfel incat sa aiba o conductibilitate foarte scazuta si sa nu prezinte interferente electromagnetice. In plus, nano-argila ii va conferi si ea o rezistenta ridicata la foc.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: