Prima pagină D:News

Intunericul incurajeaza minciuna si infractiunile

Redactia Descopera.ro | 03.03.2010 | ● Vizualizări: 140
Intunericul incurajeaza minciuna si infractiunile     psihologie, intuneric, minciuna, infractiune, bani, experiment, anonim + zoom
Galerie foto (1)

Pe intuneric, oamenii tind sa falsifice adevarul si sa comita faradelegi, deoarece se simt ocrotiti de pavaza anonimatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Toronto, Canada.

Intunericul - si, surprinzator, chiar portul ochelarilor de soare - ii fac pe oameni sa simta ca pot scapa nepedepsiti, pentru ca "victimele" nu-si dau seama de ceea ce fac "raufacatorii".

Cercetatorii canadieni au asezat un grup de participanti intr-o incapere aflata in semi-intuneric si un alt grup - intr-o camera bine luminata.

Fiecarui participant i s-a inmanat cate un plic de hartie cafenie, continand 10 dolari, un plic alb gol si i s-a cerut sa rezolve, in cinci minute, un test matematic: dandu-li-se 20 de tabele de cate 12 numere, sa gaseasca, in fiecare tabel, cate doua numere a caror suma sa fie cel mult 10.

Li s-a cerut apoi sa-si calculeze singuri punctajul obtinut, iar pentru fiecare pereche de numere identificate corect, puteau pastra cate 50 centi din banii care le fusesera inmanati. Banii ramasi trebuiau pusi in plicul alb.

Ce s-a intamplat? Performantele in rezolvarea testului au fost similare, dar participantii din incaperea intunecata au prezentat o tendinta mai puternica de a trisa, pastrand mai multi bani decat li s-ar fi cuvenit.

Intr-un al doilea experiment, unii dintre participanti au purtat ochelari cu lentile intunecate, altii - ochelari cu lentile incolore; fiecaruia i s-a solicitat sa interactioneze cu o persoana necunoscuta si sa imparta cu aceasta o suma de bani - 6 dolari - inmanata de cercetatatori. Cei care purtau ochelari de soare au manifestat un comportament mai egoist, avand tendinta de a darui mai putin din suma alocata.

Ulterior, cercetatorii au repetat acest experiment, evaluand, in acelasi timp, cu ajutorul unor chestionare, masura in care participantii "se simteau anonimi".

Concluzia? Participantii di camera intunecata si cei care purtau ochelari cu lentile de cuoare inchisa se simteau in mai mare masura anonimi - in mod eronat, evident, deoarece nu erau in realitate, anonimi; totusi, aveau impresia ca nu pot fi recunoscuti si, la adapostul acestui aparent anonimat, au fost inclinati spre comportamente reprobabile.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: