Prima pagină D:News

Mirosul “stereo” – ultimul as al furnicilor

Redactia Descopera.ro | 03.04.2010 | ● Vizualizări: 214
Mirosul “stereo” – ultimul as al furnicilor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform studiilor de ultima ora ale unor specialisti germani din cadrul prestigiosului Institut Max Planck, furnicile de desert din Tunisia (Cataglyptis fortis) se orienteaza cu ajutorul mirosului stereo, fiecare antena avand capacitatea de a identifica in acelasi timp, mirosuri care vin din doua directii diferite.

"Cand furnicile adulmeca aerul cu antenele, micile insecte alcatuiesc deja o harta mentala a teritoriului si a zonelor inconjuratoare investigate, in plus, am senzatia ca sunt capabile sa rezolve orice sarcina pe care o intalnesc", declara cercetatorul Markus Knaden in periodicul Animal Behaviour.

Dupa aceasta faza initiala, pe baza hartii mentale, furnicile reusesc sa isi gaseasca fara gres drumul inapoi spre musuroi. Porumbeii, sobolanii si chiar unii oameni au fost documentati cu performante asemanatoare, dar furnicile sunt primele creaturi care se folosesc in acest fel de simtul mirosului in cadrul calatoriilor si expeditiilor efectuate.

Experimentele efecutate de entomologii germani au aratat, de asemenea, ca o furnica careia-i lipseste o antena, intampina mari dificultati de orientare si, implicit, de deplasare in teritoriu.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :