Prima pagină D:News

Bumbacul-Materialul minune al anului 2010

Redactia Descopera.ro | 03.10.2010 | ● Vizualizări: 232
Bumbacul-Materialul minune al anului 2010     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Inchipuiti-va un tricou care are proprietatea de a va monitoriza rata batailor inimii si pe cea respiratorie, va analizeaza transpiratia si chiar va poate racori in zilele fierbinti de vara. Ce parere aveti, insa, de o perna care poate monitoriza undele emise de creier, sau o rochie dotata cu baterii solare care pot incarca un MP3 player? Conform specialistilor in biotehnologie, inventiile enumerate mai sus nu tin de domeniul SF, ci sunt noile aplicatii ale banalului bumbac in decursul anului 2010.

Totul a inceput cu experimentele de laborator ale profesorului Juan Hinestroza, un expert care a reusit sa produca fibre de bumbac care pot transmite curent electric la fel de bine precum vechile cabluri metalice. Noile tehnologii bazate pe folosirea bumbacului in cele mai neasteptate aplicatii sunt pe val, o rochie cu device-uri pentru incarcarea gadget-urilor nelipsite din randurile tinerilor, urmand sa fie lansata in inaugurarea evenimentului anual Cornell Design League Fashion Show, care anul acesta va avea loc pe data de 13 martie sub auspiciile Universitatii Cornell.
Folosindsu-se de ajutorul nanotehnologiei multidisciplinare dezvoltata de Universitatea Cornell in colaborare cu universitatile italiene din Bologna si Cagliari, echipa profesorului Hinestroza a creat o metoda proprie prin care vor tese impreuna fibrele de bumbac si nanoparticulele cu proprietati de conductori electrici.

"Tehnologia dezvoltata in colaborare cu prietenii si colegii nostri italieni, permite bumbacului sa ramana flexibil, usor si confortabil, chiar daca va avea proprietati electrice. Tehnologiile anterioare ofereau, de asemenea, conductibilitate, dar fibrele rezultate erau rigide si grele. Prin metoda noastra am reusit sa eliminam acest impediment, iar noul material rezultat poate fi tesut si cusut fara dificultati", declara entuziast profesorul Juan Hinestroza.

Sursa : ScienceDaily

CITESTE SI :