Prima pagină D:News

Robotii instalatori ne vor repara tevile sparte

Redactia Descopera.ro | 03.11.2010 | ● Vizualizări: 240
Robotii instalatori ne vor repara tevile sparte     tehnologie, apa, teava, robot, instalatie, instalator + zoom
Galerie foto (1)

Robotii – care, adesea, pot ajunge in locuri inaccesibile oamenilor – ar putea avea, in curand, o noua “slujba”: repararea retelelor de alimentare cu apa.

"Instalatiile de apa" vechi de mai multe decenii constituie o problema in multe dintre orasele lumii.

In SUA, de pilda, Societatea Americana a Inginerilor Constructori a estimat ca, datorita scurgerilor prin tevile sparte ori prin imbinarile defecte, se pierd, in fiecare zi , 22 de miliarde (!) de litri de apa curata, potabila - o cantitate care ar putea asigura apa necesara tuturor locuitorilor statului american California (37 de milioane de persoane) timp de un an.

In incercarea de a rezolva problema, o echipa de la Universitatea Irvine din California lucreaza, in prezent, la construirea unui robotel capabil sa intre in tevile deteriorate, sa descopere defectuiiunile si sa le repare din interior, prin aplicarea unor materiale speciale.

Metoda ar putea fi de peste 10 ori mai rapida decat procedeele clasice, mult mai simpla si mai economica, evitand-se executarea unor sapaturi costisitoare, care creeaza dificultati in trafic sau disconfort locatarilor cladirilor.

Sursa: msnbc

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI