Prima pagină D:News

Planta carnivora se hraneste cu... excremente

Redactia Descopera.ro | 03.14.2010 | ● Vizualizări: 314
Planta carnivora se hraneste cu... excremente     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform ultimelor cercetari efectuate de o echipa mixta de botanisti canadieni si malaezieni, teribila Nepenthes rajah, cea mai mare planta carnivora din lume, nu mananca doar mici mamifere, pasari si insecte, ci se hraneste mai ales cu excrementele acestora...

Botanistii au descoperit ca planta, care creste indeosebi in Insula Borneo, are o corola a carei dimensiune este similara cu trupul unui soarece sau chitcan. Cu toate acestea, corola nu are ca rol principal capturarea si digerarea nefericitului mamifer.

Corola se foloseste de nectar pentru a atrage chitcanii de copac, soarecii, insectele si pasarile frugivore. Cand acestea incep sa se hraneasca, isi fac aproape instantaneu nevoile pentru a-si goli intestinele si a avea, astfel, intregul tub digestiv pregatit pentru noua masa de nectar. Planta atat asteapta! Corola actioneaza ca o pubele in care sunt colectate excrementele animalelor, care sunt, apoi, descompuse si consumate de planta.

Nepanthes rajah "vaneaza" si furnici, paianjeni sau scorpioni, deoarece vietatile amintite pot oferi plantei cantitatile necesare de fosfor si nitrogen, pe care planta carnivora nu le poate obtine in alt mod.

"La peste 150 de ani de la descoperitrea plantei Nepenthes rajah, am aflat, in sfarsit, motivul pentru care aceasta si-a dezvoltat, in timp, corolele cu forma specifice", declara dr. Charles Clarke, un expert in studiul plantelor carnivore.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI