Prima pagină D:News

Adevaratul razboi al sexelor este combatut de gene

Redactia Descopera.ro | 03.17.2010 | ● Vizualizări: 147
Adevaratul razboi al sexelor este combatut de gene     gene, specie, drosophila, cromozom, genom, sex + zoom
Galerie foto (1)

La multe specii, genele cele mai utile masculilor sunt si cele care le dezavantajeaza cel mai tare pe femele. Si totusi, in opinia cercetatorilor suedezi de la Universitatea Uppsala, acest conflict genetic intre sexe este foarte important pentru conservarea unui nivel optim de variabilitate genetica in interiorul unei specii.

Potrivit articolului pe aceasta tema aparut in revista open acces Plos Biology, masculii si femelele multor specii au un aspect foarte diferit unii de altii, si aceste diferente se crede ca s-ar fi dezvoltat in decursul evolutiei tocmai pentru ca cele doua sexe au necesitati si strategii care nu coincid. In cazul Drosophilei melanogaster (musculita de otet) de exemplu, femelele au tendinta de a-si concentra eforturile in vederea obtinerii de resurse in masura sa le permita o productie crescuta de ovocite, in timp ce masculii trag beneficii in urma cresterii numarului de acuplari (care le creste probabilitatile de a fecunda cu succes ovocitele).

Aceste diferente genereaza un conflict de interese intre sexe; avand in vedere insa ca orice caracteristica a unui individ este in general reglata de acelasi grup de gene la indivizii de ambe sexe, se poate presupune ca acest conflict ar fi de fapt "jucat" si la nivel genetic.

Utilizand o combinatie de teste comportamentale si tehnologii de analiza genetica, cercetatorii Paolo Innocenti si Ted Morrow de la Universitatea Uppsala au reusit sa clarifice anumite aspecte ale modului in care genele sunt influentate de acest tip de conflict. In decursul studiului lor, oamenii de stiinta au reusit sa identifice si unde anume in genom se concentreaza aceasta "lupta", care implica in principal gene localizate pe cromozomul X. Rezultatele indica inexistenta unui genotip optim pentru ambele sexe.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: gene | specie | drosophila | cromozom | genom | sex