Prima pagină D:News

Vorompatra – Intoarcerea pasarii dinozaur

Redactia Descopera.ro | 03.17.2010 | ● Vizualizări: 285
Vorompatra – Intoarcerea pasarii dinozaur     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Specialistii australieni sunt in fata unei realizari epocale care ar putea rescrie istoria lumii vii. In premiera mondiala, cercetatori din cadrul Universitatii din Adelaide au reusit sa extraga ADN din coaja oualelor fosilizate ale celei mai mari pasari care a trait vreodata pe Terra, teribila Aepyornis maximus.

Vorompatra, dupa cum o denumeau bastinasii malgasi din Insula Madagascar, era cea mai mare reprezentanta a familiei pasarilor Aepyornis. Mai masiva chiar decat pasarea Moa sau Dinornis robustus din Noua Zeelanda, Aepyornis maximus, cum au botezat-o oameni de stiinta, cantarea la maturitate pana la 400 kilograme si avea o inaltime de peste 3 metri, fiind un exemplu evident de gigantism produs de izolare si lipsa pradatorilor


Vorompatra a disparut din cauza primelor triburi care au ajuns in Madagascar, oamenii vanand-o pana la extinctie. Se estimeaza ca Aepyornis maximus s-a stins in urma cu circa 500 ani. Specialistii au calculat ca dintr-un singur ou de Vorompatra se puteau gati aproximativ 50 de omlete.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: