Prima pagină D:News

Cimitirul mumiilor se afla in desertul tibetan Taklamakan

Redactia Descopera.ro | 03.18.2010 | ● Vizualizări: 579
Cimitirul mumiilor se afla in desertul tibetan Taklimakan     no tags + zoom
Galerie foto (6)

In inima sinistrului desert Taklamakan, din nordul Tibetului, arheologii chinezi au dezgropat un cimitir unic. Oamenii ingropati aici au decedat in urma cu 4.000 de ani si, totusi, trupurile lor au fost foarte bine prezervate, datorita aerului uscat din regiune.

Desi cimitirul se afla in zona autonoma Xinjiang, din nord-vestul Chinei, cadavrele prezinta trasaturi europene, avand parul brunet si nasurile lungi. Ramasitele lor, aflate intr-unul dintre cele mai mari deserturi din lume, sunt ingropate in luntre asezate cu susul in jos. Iar acolo unde ar trebui sa fie dispuse pietrele funerare, cimitirul are, in loc, o "padure" de simboluri falice, semnaland un mare interes fata de placerea sau utilitatea procrearii.Oamenii de mult disparuti nu au un nume, deoarece orginea si identitatea lor nu sunt cunoscute, desi se urmeaza unele piste. Cele aproximativ 200 de mumii au trasaturi occidentale, iar unele, inclusiv cea, bine prezervata, a unei femei, botezata Frumoasa din Loulan, au fost analizate de geneticianul Li Jian, de la Universitatea Fudan, care a descoperit ca ADN-ul mumiilor continea elemente de origine est si sud-asiatica.


Cadavrele mumificate din cimitirul botezat Small River sunt, pana acum, cele mai vechi descoperite in Bazinul Tarim. Testele cu radiocarbon executate la Universitatea din Beijing au demonstrat ca cele mai vechi fragmente dateaza de acum 3.980 de ani. Chinezii au anuntat intr-un raport publicat recent ca mumiile au origini amestecate, ADN-ul lor cotinand atat elemente europene cat si siberiene si provenind, probabil, din afara Chinei.Sapand prin cele cinci straturi de morminte, arheologii chinezi au descoperit aproximativ 200 de pari din lemn, fiecare inalt de cate 4 metri. La baza stalpilor se aflau barci, asezate invers si acoperite cu piei de vite. Trupurile din interior purtau inca hainele cu care au fost inmormantate. Alaturi de cadavre, se aflau daruri funerare, intre care cosuri impletite, masti sculptate si ierburi medicinale.Oamenii ingropati in Cimitirul Small River au trait cu peste 2.000 de ani inaintea celor mai vechi documentari ale culturii Tokharian, din zona, insa exista "o continuitate clara de cultura si o legatura intre cele doua", sunt de parere unii arheologi, judecand dupa obiceiurile de inmormantare vizibile la fata locului. O expozitie a mumiilor din Bazinul Tarim se deschide in data de 27 martie la Muzeul Bowers, din Santa Ana, California - pentru prima oara mumiile vor putea fi privite in afara Asiei.

Sursa: NyTimes

CITESTE SI:

Cunoaste lumea in care traiesti:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI