Prima pagină D:News

Maimutele se vor conduse de femele

Redactia Descopera.ro | 03.19.2010 | ● Vizualizări: 602
Maimutele se vor conduse de femele     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii elvetieni care studiau comportamentul cercopitecilor dintr-o rezervatie aflata in Africa de Sud au descoperit cu stupoare ca maimutele sunt capabile sa invete mai bine din experientele de zi cu zi atunci cand grupurile sunt conduse de femele.

Echipa de oameni de stiinta a comparat raspunsurile maimutelor in fata unei operatiuni relativ simple care consta in desfacerea unei cutii. Operatiune care le-a fost demonstrata consecutiv de mai multi masculi si femele dominante, conducatori ai unor grupe separate de maimute.

Cercetatoarea Erica van de Waal din cadrul Universitatii din Neuchatel a studiat 6 grupe de maimute care se invecinau unele cu celelate in rezervatia Loskop Dam. Oamenii de stiinta au dat maimutelor mai multe cutii cu usi colorate diferit, iar in cutii au pus cate un fruct. Cercetatorii au blocat una dintre usi, astfel incat a ramas o singura usa prin care maimutele aveau acces la fruct. S-a demonstrat cu aceasta ocazie ca femelele dominante au descoperit mai repede modalitatea de a scoate fructul si au fost de asemenea profesori mai buni pentru restul indivizior, reusind sa-i invete sa scoata fructe la randul lor, comparativ cu masculii care erau prea plictisiti sa-si invete supusii acelasi lucru.

Invatarea de la sefi femele este mai avantajoasa pentru grup, deoarece o femela ramane in grupul unde s-a nascut pe intreaga perioada a vietii, acumuland experienta valoroasa, comparativ cu masculii care odata cu maturizarea sexuala parasesc grupul pentru a conduce unul nou. In plus, femelele sefe au instincte materne, sunt mai blande cu maimutele recalcitrante, stiu cele mai bune locuri de hrana si sunt mai atente la dusmanii naturali precum vulturii si leoparzii, comparativ cu masculii sefi a caror atentie la pericole este mult diminuata de dorinta de imperechere.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI: