Prima pagină D:News

Vook – cartea multimedia a viitorului

Redactia Descopera.ro | 03.22.2010 | ● Vizualizări: 60
Vook – cartea multimedia a viitorului     tehnologie, e-reader, e-book, carte, vook, multimedia, IT, audio, video, internet + zoom
Galerie foto (1)

Abia incepuseram sa ne obisnuim cu ideea de a vizualiza, pe un e-reader precum Kindle, carti electronice, in locul celor tiparite, ca editorii ne pregatesc o nou revolutie”: vook, “cartea” care va putea fi mai mult decat... citita.

Un vook este o carte digitala care combina textul cu secvente audio si video si cu legaturi catre internet si retelele de socializare, completand si imbogatind astfel comunicarea scrisa.

O astfel de carte va putea fi accesata pe internet sau ca aplicatie disponibila pe iPhone si iTouch, iar in curand si pe iPad.

Lansat abia in toamna trecuta, acest nou produs a devenit cunoscut mai ales datorita scriitoarei Anne Rice, celebra autoare americana a seriei Cronicile Vampirilor (din care face parte Interviu cu un vampir, ecranizata in 1994), care a publicat recent o versiune multimedia a uneia dintre nuvelele sale, The Master of Rampling Gate, sub forma de vook.

Editura - numita chiar Vook - care a publicat lucrarea planuieste sa lanseze peste 500 de titluri sub forma de vook, in cursul acestui an, colaborand, in acest scop, cu producatori de filme, scriitori si edituri.

De altfel, si alte mari case de editura, precum Penguin Books, au in vedere trecerea la un nou nivel, prin publicarea de carti electronice interactive, adaugand textului secvente audio si video si actualizare permanenta prin internet.

Experienta multimedia oferita de un vook ar putea face ca textul simplu, negru pe alb (sau, mai degraba, gri pe alb), disponibil pe e-readere tip Kindle, sa para searbad, prin comparatie, iar editorii de carti tiparite si e-books simple se tem ca afacerile lor fi drastic afectate de iesirea pe piata a vook-urilor.

Totusi, Brad Inman, CEO al Vook, considera ca nu se va intampla astfel, aducand ca argument faptul ca aparitia PC-urilor nu a insemnat sfarsitul cartilor si afirmand ca vook-urile vor reprezenta, pentru publicul cititor, o optiune printre altele, alaturi de cartile tiparite, cartile audio si cele digitale.

Sursa: Live Science

CITESTE SI: