Prima pagină D:News

Apă din ceaţă

Redactia Descopera.ro | 03.22.2010 | ● Vizualizări: 146
Apă din ceaţă     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Peste 30 de case din satul sud-african Cabazana, aflat in Mount Ayliff, Tranksei, au fost alimentate cu apa obtinuta din ceata. Proiectul, inventat de profesoara Jana Olivier, de la Universitatea din Africa de Sud, a fost testat saptamana trecuta, in Muntii Nolangeni, la granita cu KwaZului-Natal si a oferit deja rezultate incurajatoare.

"Am efectuat cercetari asupra ceţei timp de 20 de ani. La inceput, munca mea era concentrata pe influenta acestui fenomen asupra vehiculelor si pe ceea ce este el si unde se formeaza. Apoi, eu si echipa mea am inceput sa cercetam posibilitatea recoltarii ceţei. Am primit fonduri de la Comisia de Cercetare a Apei, iar apoi am proiectat un sistem de extragere a lichidului din ceaţa", declara doamna Olivier.

Cercetatoarea si colegii sai au confectionat plase din otel inoxidabil, pe care le-au conectat la un canal de scurgere, pentru a "captura" ceaţa. Plasele sunt dispuse inspre un munte, unde fenomenul abunda. Pe masura ce ceaţa se deplaseaza, umezeala din compozitia ei se depoziteaza pe plasa, acolo unde picaturile devin mai grele si se scurg spre jgheab, de unde sunt recoltate in rezervoare.

Sistemul Cabazana dispune, in prezent, de aproximativ 700 metri patrati de plase. "Recolta" de apa este estimata la aproximativ cinci litri pe metru patrat, zilnic. Desigur, acest rezultat depinde mult de vreme si de prezenta ceţei. "Este un sistem extrem de simplu; nu facem altceva decat ce face natura", mai declara Janna Olivier, care adauga ca apa obtinuta astfel este perfect potabila. "Este o apa extrem de pura, deoarece vine din nori; are o calitate fantastica, ideala".

Sursa: Dispatch

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI