Prima pagină D:News

Surpriza! Ghetarii sunt topiti de vanturile arctice

Redactia Descopera.ro | 03.23.2010 | ● Vizualizări: 124
Surpriza! Ghetarii sunt topiti de vanturile arctice     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Descoperirea, care ar putea rasturna teoriile legate de efectele incalzitii globale, a fost facuta de o echipa de cercetatori niponi din cadrul Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology din Yokohama.

Conform studiilor si masuratorilor, mare parte din ghetarii topiti in ultimii ani in regiunea Arcticii, au fost, mai degraba, afectati de efectul vanturilor arctice, decat de incalzirea globala.

Studiul nu ataca direct teoria conform careia incalzirea globala este cel mai mare factor vinovat de topirea ghetarilor, dar ridica intrebari serioase in fata ipotezelor care sustin ca regiunea Arctica este afectata in mod special de efectul de sera.

Noile descoperiri si masuratori explica, in premiera, motivele pentru care pierderile masive de
gheata arctica din verile anilor 2007 si 2008 nu s-au datorat cresterii temperaturilor apei oceanului (fenomen care profetea drept sigura topirea intregii calote arctice in decursul urmatorilor 10 ani).

Masayo Ogi, conducatorul studiilor a decoperit ca schimbarile curentilor de aer care circula in sensul acelor de ceasornic din bazinul Marii Beaufort coincide cu anii in care topirea ghetarilor a atins cotele cele mai alarmante.

Sursa: The Guardian

CITESTE SI :


ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI