Prima pagină D:News

Razele X rateaza fracturile ascunse

03.25.2010 | ● Vizualizări: 122
Razele X rateaza fracturile ascunse     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unor cercetari de ultima ora, radiografiile cu raze X nu reusesc sa redea aproape o treime din fracturile situate la nivelul bazinului si capatului superior al femurului. Medicii din cadrul Universitatii Duke din S.U.A. avertizeaza ca luarea in calcul doar a radiografiilor X poate duce la diagnosticari gresite.

Totul a inceput dupa un test de rutina prin care medici sicercetatori din cadrul prestigioasei universitati americane aucercetat radiografiile unui lot de 92 de pacienti, folosindu-se inaceasta directie de un scanner modern, foarte detaliat, de tip MRI.Cu aceasta ocazie, spre stupoarea cercetatorilor si a corpuluimedical, s-au descoperit un numar de 35 de fracturi noi pe careclasicele (deja) radiografii cu raze X le ratasera.

"Diagnisticarea cu acuratete maxima a fracturilor de sold si pelvisefectuate pacientilor adusi la camera de urgenta, poate duce laoperarea in regim de urgenta a acestora, reducandu-se
astfel atat perioada de recuperare post-operatorie, cat sirefacerea osului afectat. Avem acum dovezile care impun de la sinefolosirea pe scara larga a aparatelor MRI, in locul radiogafiilorX", tine sa sublinieze dr. Charles Spitzer, conducator alcercetarilor universitare.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :