Prima pagină D:News

Broscoii presimt cutremurele

Redactia Descopera.ro | 04.01.2010 | ● Vizualizări: 307
Broscoii presimt cutremurele     broasca, seism, reproducere + zoom
Galerie foto (1)

Poate ca nu s-or transforma ei in printi, dar au si ei utilitatea lor. Potrivit unui studiu britanic promovat de Open University si de Societatea Zoologica din Londra, publicat in prestigiosul “Journal of Zoology”, broscoii presimt un seism cu cinci zile inainte ca acesta sa survina.

Cercetatorii englezi studiau deja un grup de broaste obisnuite la 74 km de epicentrul seismului care a avut loc in Abruzzo, Italia, inainte de dramatica zi de 9 aprilie 2009. Era perioda de reproducere, in care in mod normale broastele raman in zona unde se afla pana cand survine fecundarea. Pe neasteptate insa, masculii au inceput sa-si abandoneze locurile de depunere a oualelor si progeniturile, astfel incat, cu trei zile inainte de cutremurul survenit in orasul italian, nu mai exista nici urma de broscoi in imprejurimi.

Faptul ca animalele simt perturbatiile seismice este un lucru cunoscut, iar literatura este plina de exemple si anecdote ci caini, pisici si alte vietuitoare care ar fi avertizat omul inaintea cataclismelor. Unele sunt simple legende, altele insa perfect credibile. De aceasta data, descoperirea a fost posibila si gratie unei coincidente, avand in vedere ca cercetatoarea Rachel Grant de la Open University Milton Keynes, care studiaza de ani buni comportamentul reproducator al broastelor, se afla la locul potrivit in momentul potrivit.

Descopera lumea in care traiesti:

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: broasca | seism | reproducere