Prima pagină D:News

Sintetizatorul vocal al mintii

Redactia Descopera.ro | 04.02.2010 | ● Vizualizări: 67
Sintetizatorul vocal al mintii      creier, paralizie, prototip, psihologie + zoom
Galerie foto (1)

Un dispozitiv portabil care le permite persoanelor paralizate sa comunice a fost pus la punct de cercetatorii de la Universitatea Catolica Leuven, Tarile de Jos.

Un instrument portabil capabil sa interpreteze undele cerebrale si sa reprezinte in litere, cuvinte si fraze gandurile persoanelor cu paralizie sau alte dizabilitati motorii care le afecteaza capacitatea de a vorbi; deocamdata este doar un prototip, dar potrivit cercetatorilor din cadrul laboratorului de Neurologie si Psihofiziologie al Universitatii Lueven, reprezinta un pas important pe drumul dezvoltarii unui dispozitiv comercial ieftin, adaptabil unor exigente diverse.

Se numeste Mind Speller si nu este mai mare decat o cutie de chibrituri, fiind conectat la o casca dotata cu electrozi. Acest instrument capteaza semnalele provenite din creierul unei persoane atunci cand aceasta selectioneaza mental litere luminoase de pe un ecran. Mai exact, atunci cand litera incepe sa "palpaie", creierul isi da seama de acest lucru si declanseaza asa-numitul "potential P300 corelat unui eveniment", adica un semnal electric generat atunci cand un om reactioneaza la un stimul.

In plus, "cutiuta" wireless contine si un cip care inregistreaza electroencefalograma, o digitalizeaza si transmite informatiile unui computer, pe al carui ecran vor aparea numai literele selectionate.
Partea electronica a prototipului a fost dezvoltata de cercetatori in colaborare cu o companie europeana specializata in nanoelettronica (Imec.) si Centrul de cercetare Holst, din Tarile de Jos.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: