Prima pagină D:News

Cum transformi un tricou de bumbac intr-o armura?

Redactia Descopera.ro | 04.07.2010 | ● Vizualizări: 477
Cum transformi un tricou de bumbac intr-o armura?     tehnologie, armura, bumbac, carbon, bor, blindaj, tricou, carbura + zoom
Galerie foto (1)

Combinand carbonul - prezent in fibra de bumbac - cu borul, un grup de cercetatori americani, chinezi si elvetieni spera sa poata fabrica o armura pe cat de usoara si flexibila, pe atat de rezistenta.

Ingredientul secret al "armurii" este carbura de bor, unul dintre cele mai dure materiale existente. Placi din carbura de bor sunt folosite pentru fabricarea blindajelor de tancuri si a vestelor anti-glont; aceste placi sunt, insa, grele si rigide.

Inntr-o abordare diferita, oamenii de stiinta au experimentat pornind de la simple tricouri de bumbac, foarte ieftine, pe care le-au taiat in fasii.

Fasiile au fost imbibate cu o solutie de bor, apoi au fost tratate termic intr-un cuptor, timp de o ora, la temperatura de peste 1000 grade Celsius.

Orice alta substanta, in afara carbonului si a borului, a fost astfel indepartata, iar cele doua elemente s-au combinat, rezultand carbura de bor.

"Tesatura" astfel obtinuta nu mai seamana cu materialul textil initial, dar are proprietati deosebite: e usoara, flexibila (spre deosebire de placile din carbura de bor) dar, bineinteles, mult mai rigida si mai rezistenta decat bumbacul.

Materialul este inca in curs de testare, dar inventatorii intrezaresc deja o gama larga de utilizari pentru el: caroserii de masini si fuselaje de avion (mai usoare decat cele din metal, astfel incat vehiculele respective ar consuma mai putin combustibil), blindaje si echipament anti-glont si chiar piese de imbracaminte capabile sa blocheze radiatiile solare ultraviolete - potential periculoase - si neutronii emisi de substantele radioactive.

Sursa: msnbc

CITESTE SI: