Prima pagină D:News

Mai bine sa copiezi decat sa inventezi

Redactia Descopera.ro | 04.11.2010 | ● Vizualizări: 59
Mai bine sa copiezi decat sa inventezi     inventie, plagiat, strategie + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu publicat de revista Science demonstreaza ca strategiile de succes se nasc din plagiat.

"Fraier" asadar cel care experimenteaza si risca, intrucat va exista intotdeauna cineva mai smecher, gata sa copieze de la altii si sa "dea lovitura'. Dintr-un punct de vedere moral este o adevarata "palma" trasa sanatoaselor principii educative, dar concluzia studiului realizat de cercetatorii de la patru universitati europene este inechivocabila: plagiatorii ii "bat" pe inovatori cu 3 la 0.

"S-a crezut dintotdeauna ca a copia de la altii nu duce la rezultate bune, insa cercetarea noastra a demonstrat ca stategiile de succes apartin unora care se bazeaza aproape exclusiv pe munca altora", a comentat Stefano Ghirlanda, cercetator in cadrul departamentului de Psihologie al Universitatii Bologna.

Studiul a fost realizat dupa modelul unui turneu, implicand peste 100 de grupuri formate in principal din cadre didactice si profesori universitari; cele mai mari surprize au venit insa din partea tinerilor de 16-17 ani, cu experienta informatica in spate, care la final s-au plasat mai bine decat 80% dintre cercetatorii profesionisti.

"Ca este vorba despre a castiga bani, a cuceri puterea, a acumula cunostinte sau a excela intr-un sport, in orice circumstanta in care se pune problema de a decide cum e mai bine sa-ti aloci timpul pentru a lua deciziile invingatoare dintr-o varietate de optiuni, si intr-un mediu in continua schimbare, cele mai bune strategii par a fi acelea care recurg la imitarea celor din jur", a mai precizat cercetatorul.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: inventie | plagiat | strategie