Prima pagină D:News

Marile romane din ultimii 20 de ani

Redactia Descopera.ro | 04.13.2010 | ● Vizualizări: 95
Marile romane din ultimii 20 de ani     Fundatia Calea Victoriei , atelier, antropologie, cultura, roman, literatura + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 22 aprilie, la un atelier despre marile romane din ultimii 20 de ani, cu Costi Rogozanu.

Cind se vorbeste despre literatura, toata lumea invoca marii clasici. E timpul sa trecem la "zilele noastre". Se scriu in fiecare an carti extraordinare, cu subiecte care ne lovesc realitatea imediata, cu stiluri si personaje foarte aproape de noi, uneori insuportabil de aproape. De ce ultimii 20 de ani? Pentru ca dupa '89, in Romania a existat o adevarata febra a traducerilor si a resincronizarii cu lumea literara de afara. Am ajuns deja la performanta de a avea autorii mari tradusi la o distanta de un an sau chiar mai putin in Romania. Nu cred ca e o surpriza ca in lista noastra de carti nu vor intra prea multe titluri romanesti. Nu pentru ca nu s-ar fi scris romane bune si aici, dar cind competitia e libera cu lumea intreaga, situatia devine vrind-nevrind mai incomoda pentru scriitorii romani.

Vom avea in lista celor mai bune romane (inevitabil subiectiva) din ultimii 20 de ani si comercial-inteligent-agresiv la un Michel Houellebecq, si subtilitate maxima la Kazuo Ishiguro sau Ian McEwan, si roman puternic social la Jonathan Franzen, Philip Roth sau Jeffrey Eugenides. Miza ar fi sa veneram mai putin clasicii care sint oricum adulati intr-o maniera "indiferenta" de toata lumea, cam tot asa cum sint adulate statuile din centru - ele sint acolo, dar nu le mai baga in seama nimeni de prea mult timp. Si sa incepem sa cunoastem mai bine viitorii clasici si, de ce nu, viitoarele statui. Textele discutate au fost atestate si de critici, si de vinzari, dar lista ramine inevitabil subiectiva. Nu si exclusiva. Pina la urma nu putem discuta scriitori contemporani fara sa vorbim tot timpul si despre altii.

Temele - cartile despre care se va discuta - sint:
1. Philip Roth - Complotul impotriva Americii
2. Paul Auster - In tara ultimelor lucruri
3. Jonathan Coe - Ce hacuiala!
4. Michel Houellebecq - Posibilitatea unei insule
5. Mircea Cartarescu - Orbitor
6. Ion Manolescu - Derapaj
7. Kazuo Ishiguro - Sa nu ma parasesti
8. Elif Shafak - Bastarda Istanbulului
9. Jeffrey Eugenides - Middlesex
10. Jonathan Franzen - Corectii

Durata curs: 10 ateliere
Frecventa: saptaminal, joi
Cost curs: 300 ron/elevi, studenti - 225 ron
Loc desfasurare: fundatie
Data incepere: 22 aprilie, orele 18:30
Virsta cursanti: min 18 ani

DESCOPERA lumea in care traiesti: