Prima pagină D:News

Pazea! Dihorii invadeaza o insula

04.14.2010 | ● Vizualizări: 535
Pazea! Dihorii invadeaza o insula     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Las Palmas, o insula din Arhipelagul Canare, se confrunta, in ultimul timp, cu o adevarata catastrofa ecologica. Oamenii au introdus dihori pe insula, iar animalele s-au inmultit atat de mult incat, la ora actuala, ameninta sa distruga ecosistemul local.

Colonistii au adus dihori pe Las Palmas in urma cu 100 de ani.Micile animale carnivore erau dresate si folosite la vanatoareaiepurilor de vizuina, care traiau din abundenta in acest loc. Incadrul unei astel de vanatori atipice, oamenii merg pe teren cudihori dresati, trasportati in custi. Cand ajung in preajmavizuinilor, vanatorii blocheaza majoritatea intrarilor sielibereza dihorul in vizuina. Carnivorul din familia mustelidelor,urmareste cu tenacitate iepurele prin galerii pana il prinde si ilucide, dupa care il taraste la suprafata. Acolo, devotatul dihorprimeste o recompensa, alaturi de laudele si mangaierile stapanilorsai, dupa care este pus inapoi in cusca si transportat spre o nouavizuina.

Pracatica vanatorii cu dihori este foarte raspandita in InsuleleCanare. Doar in anul 2007 au fost eliberate un numar de 9.552 delicente de vanatoare cu dihori, la ora actuala estimandu-se ca, peinsule, traiesc mai mult de 20.000 de dihori.

Dezastrul a aparut dupa ce mai multi crescatori si vanatoriiresponsabili au eliberat cateva cupluri de dihori. Neavand dusmaninaturali care sa le rareasca numarul, dihorii se inmultesc continuusi ameninta sa distruga total mai multe specii de pasari si reptileendemice.

Conform studiilor de teren efectuate de ecologii spanioli, dihoriidin Las Palmas ataca cu predilectie porumbelul laurel (Columbajunoniae) si sitarul de padure (Scolopax rusticola), pasari carorale consuma atat ouale si puii, cat si femelele care clocesc. Inpericol este si o specie locala de soparla (Gallotia gallotipalmae), foarte vulnerabila la atacurile hoardelor demini-pradatori cu blana urat mirositoare.

Sursa: DiscoveryNewsCITESTE SI :