Prima pagină D:News

Pazea! Dihorii invadeaza o insula

Redactia Descopera.ro | 04.14.2010 | ● Vizualizări: 735
Pazea! Dihorii invadeaza o insula     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Las Palmas, o insula din Arhipelagul Canare, se confrunta, in ultimul timp, cu o adevarata catastrofa ecologica. Oamenii au introdus dihori pe insula, iar animalele s-au inmultit atat de mult incat, la ora actuala, ameninta sa distruga ecosistemul local.

Colonistii au adus dihori pe Las Palmas in urma cu 100 de ani. Micile animale carnivore erau dresate si folosite la vanatoarea iepurilor de vizuina, care traiau din abundenta in acest loc. In cadrul unei astel de vanatori atipice, oamenii merg pe teren cu dihori dresati, trasportati in custi. Cand ajung in preajma vizuinilor, vanatorii blocheaza majoritatea intrarilor si elibereza dihorul in vizuina. Carnivorul din familia mustelidelor, urmareste cu tenacitate iepurele prin galerii pana il prinde si il ucide, dupa care il taraste la suprafata. Acolo, devotatul dihor primeste o recompensa, alaturi de laudele si mangaierile stapanilor sai, dupa care este pus inapoi in cusca si transportat spre o noua vizuina.

Pracatica vanatorii cu dihori este foarte raspandita in Insulele Canare. Doar in anul 2007 au fost eliberate un numar de 9.552 de licente de vanatoare cu dihori, la ora actuala estimandu-se ca, pe insule, traiesc mai mult de 20.000 de dihori.

Dezastrul a aparut dupa ce mai multi crescatori si vanatori iresponsabili au eliberat cateva cupluri de dihori. Neavand dusmani naturali care sa le rareasca numarul, dihorii se inmultesc continuu si ameninta sa distruga total mai multe specii de pasari si reptile endemice.

Conform studiilor de teren efectuate de ecologii spanioli, dihorii din Las Palmas ataca cu predilectie porumbelul laurel (Columba junoniae) si sitarul de padure (Scolopax rusticola), pasari carora le consuma atat ouale si puii, cat si femelele care clocesc. In pericol este si o specie locala de soparla (Gallotia galloti palmae), foarte vulnerabila la atacurile hoardelor de mini-pradatori cu blana urat mirositoare.

Sursa: DiscoveryNews

CITESTE SI :