Prima pagină D:News

Inca un transplant de fata realizat la Barcelona

Redactia Descopera.ro | 04.25.2010 | ● Vizualizări: 176
Inca un transplant de fata realizat la Barcelona      transplant, chirurgie, donator, fizionomie + zoom
Galerie foto (1)

Cele zece operatii de acest gen realizate in lume au fost doar partiale. Interventia chirurgicala realizata ieri la Spitalului Universitar Vall d’Hebron din Barcelona de o echipa de 30 de specialisti este considerata primul transplant complet de fata din lume.

Nu va mai avea acelasi chip, dar nici trasaturile unei alte persoane. Transplantul total de fata i-a creat si ii va mai crea numeroase probleme psihologice tanarului care, de cateva zile incoace, vede reflectat in oglinda chipul unui necunoscut. Dar nu exista alternativa. In urma unui accident devastator, survenit in urma cu cinci ani, tanarul a ramas cu trasaturile atat de grav afectate incat nici macar nu mai putea respira, inghiti si vorbi. Noua interventii chirurgicale succesive nu au reusit sa-i redea functiile de baza, el devenind astfel candidatul perfect pentru aceasta operatie riscanta, dar inevitabila: transplantul complet de fata, inclusiv muschii, pielea, pometii, nasul, mandibula, dintii. Toate provenite de la un singur donator.

Cele circa 10 operatii de acest tip realizate pana acum au fost doar partiale. Premiera apartine astfel Spitalului Universitar Vall d'Hebron din Barcelona, unde o echipa de 30 de specialisti, condusi de seful Departamentului de Chirurgie Plastica si Arsi, Joan Pere Barret, a petrecut 24 ore in sala de operatii pentru a-i restitui pacientului o fata functionala. In prezent, chirurgii se declara optimisti: in cateva saptamani, tanarul isi va recapata graiul, va putea manaca si chiar surade. De asemenea, medicii asigura si ca pacientul nu va avea o fizionomie identica cu cea a donatorului.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: