Prima pagină D:News

Americanii au lansat primul avion spatial militar complet autonom

Redactia Descopera.ro | 04.25.2010 | ● Vizualizări: 1464
Americanii au lansat primul avion spatial militar complet autonom     avion spatial, SUA, X-37B, aviatie, prototip, orbita + zoom
Galerie foto (4)

Prototipul unui avion spatial militar, dezvoltat de US Air Force (USAF), a fost lansat cu succes pe orbita de la baza Cape Canaveral din Florida. Botezat X-37B, avionul spatial este prima naveta din istoria Statelor Unite capabila sa decoleze, sa ajunga pe orbita Terrei si sa aterizeze 100% autonom, fara interventia unui operator sau pilot uman.

Avionul spatial are 9 metri lungime si o deschidere a aripilor de 4,5 metri, fiind de 4 ori mai mic decat o naveta spatiala NASA obisnuita. De asemenea, in vreme ce o naveta spatiala se foloseste de un sistem de propulsie pe baza de carburant, vehiculul militar este alimentat de panouri solare si baterii litiu-ion, o tehnologie prietenoasa cu mediul inconjurator.Scopul concret al avionului si costurile de productie au fost pastrate secrete de catre oficialii americani, iar in urma zborurilor de test, prin care se va evalua performanta navetei, oficialii americani vor decide daca prototipul are nevoie sau nu de imbunatatiri.X-37B s-a lansat vertical, cu ajutorul unei rachete Atlas V, iar USAF a dezvaluit ca in cadrul zborului de test vor fi testate sistemele de navigatie si control ale avionului, protectia termala si avionica (aplicarea tehnicilor electronicii in domeniul aviatiei) prototipului. Un atribut foarte important al lui X-37B este autonomia ridicata a modelului: avionul spatial poate opera, in conditii optime, pe orbita, vreme de 270 de zile fara a se intoarce pe Terra.

CITESTE SI: