Prima pagină D:News

Excrementele de balena – solutia contra incalzirii planetei

Redactia Descopera.ro | 04.27.2010 | ● Vizualizări: 269
no title     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii din cadrul Australian Antarctic Divizion, organizatie care studiaza balenele de peste 20 de ani, afirma ca au descoperit probabil cel mai eficient aliat in lupta contra procesului de incalzire globala. Nici mai mult nici mai putin decat... excrementele balenelor!

In mod natural, toate speciile de cetacee fertilizeaza apele de suprafata ale oceanelor prin intermediul excrementelor foarte bogate in fier. Fenomenul permite ecosistemului local sa transmuteze cat mai mult carbon inspre apele de adancime, dupa cum certifica datele obtinute de cercetatori in urma analizei compozitiei chimice a apelor din jurul Antarcticii.

Prin urmare, cresterea populatiilor de krill si balene din zona Antarcticii va duce proportional la "explozia" productivitatii intregului ecosistem oceanic, ceea ce se traduce prin imbunatatirea absorbtiei dioxidului de carbon, principalul gaz responsabil de incalzirea globala.

Fierul este un micro-nutrient limitat in apele Antarcticii, dar experimentele recente au demonstrat ca adaugarea de fier solubil in ape duce la fertilizarea acestora si la cresterea algelor care reprezinta fitoplanctonul care sta la baza lantului trofic din acest tip de ecosistem. Cand micii crustacei care alcatuiesc masa imensa de krill se hranesc cu alge, acestia inglobeaza fierul respectiv in propriile organisme. Balenele care se hranesc exclusiv cu krill, transmit mai departe fierul sub forma excrementelor care servesc mai apoi drept ingrasaminte ideale pentru alge.

"Fecalele balenelor au un continut de fier care este de 10 milioane de ori mai concentrat decat cel din apa oceanelor. Sistemul in sine este perfect. Daca oamenii nu ar mai vana balenele, iar numarul cetaceelor ar creste nelimitat, am avea un aliat foarte pretios in lupta contra incalzirii globale", afirma Dr. Nicol, conducator al echipei de cercetatori.

Sursa: DailyMail

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: