Prima pagină D:News

In fata mortii suntem egali cu cimpanzeii

04.28.2010 | ● Vizualizări: 194
In fata mortii suntem egali cu cimpanzeii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori scotieni a filmat in premiera manifestarile complete ale unui grup de cimpanzei care au ingrijit o batrana femela muribunda pana in momentul cand aceasta si-a dat sufletul. In momentul limita al mortii, toti cimpanzeii din grup au avut reactii foarte asemanatoare cu oamenii aflati in situatii asemanatoare.

Rezultatele observatiilor sugereaza inca odata ca maimuteleantropoide sunt mai apropiate de oameni decat se credea pana inprezent. Echipa de cercetatori a investigat un grup de cimpanzeidin cadrul Blair Drummond Safari and Adventure Park dinStirlingshire, folosindu-se in acest demers stiintific de camerevideo pentru a documenta comportamentul grupului fata de Pansy, ofemela in varsta de 50 ani, aflata in stare terminala. Cand batranamaimuta a devenit letargica in zilele premergatoare mortii sale,ceilalti membrii ai grupului au inceput sa fie mult mai tacuti siretinuti decat de obicei. Au stat langa ea si pe timpul noptii,mangaind-o si purecand-o constant astfel incat, batrana femela sasimta ca este iubita si cineva are grija de ea.
Dupa momentul mortii, absolut toti membrii grupului, de la pui laadulti, au vegheat cadavrul intreaga noapte.

"Observatiile noastre confirma existenta unei legaturi foarteputernice intre mama si urmasii sai, legaturi care persista chiardupa momentul hotarator al mortii. Am descoperit mai multesimilaritati intre comportamentul funerar al cimpanzeilor si cel aloamenilor, decat ne-am fi asteptat vreodata. Si aceasta in ciudafaptului ca cimpanzeii nu au credinte religioase sau ritualurifunerare", afirma cercetatorul James Anderson.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in caretraiesti!Tag-uri: cimpanzei | moarte | uman | scotia | cadavru | religie