Prima pagină D:News

In fata mortii suntem egali cu cimpanzeii

Redactia Descopera.ro | 04.28.2010 | ● Vizualizări: 255
In fata mortii suntem egali cu cimpanzeii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori scotieni a filmat in premiera manifestarile complete ale unui grup de cimpanzei care au ingrijit o batrana femela muribunda pana in momentul cand aceasta si-a dat sufletul. In momentul limita al mortii, toti cimpanzeii din grup au avut reactii foarte asemanatoare cu oamenii aflati in situatii asemanatoare.

Rezultatele observatiilor sugereaza inca odata ca maimutele antropoide sunt mai apropiate de oameni decat se credea pana in prezent. Echipa de cercetatori a investigat un grup de cimpanzei din cadrul Blair Drummond Safari and Adventure Park din Stirlingshire, folosindu-se in acest demers stiintific de camere video pentru a documenta comportamentul grupului fata de Pansy, o femela in varsta de 50 ani, aflata in stare terminala. Cand batrana maimuta a devenit letargica in zilele premergatoare mortii sale, ceilalti membrii ai grupului au inceput sa fie mult mai tacuti si retinuti decat de obicei. Au stat langa ea si pe timpul noptii, mangaind-o si purecand-o constant astfel incat, batrana femela sa simta ca este iubita si cineva are grija de ea.
Dupa momentul mortii, absolut toti membrii grupului, de la pui la adulti, au vegheat cadavrul intreaga noapte.

"Observatiile noastre confirma existenta unei legaturi foarte puternice intre mama si urmasii sai, legaturi care persista chiar dupa momentul hotarator al mortii. Am descoperit mai multe similaritati intre comportamentul funerar al cimpanzeilor si cel al oamenilor, decat ne-am fi asteptat vreodata. Si aceasta in ciuda faptului ca cimpanzeii nu au credinte religioase sau ritualuri funerare", afirma cercetatorul James Anderson.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :

DESCOPERA TRAVEL. Descopera lumea in care traiesti!

Tag-uri: cimpanzei | moarte | uman | scotia | cadavru | religie