Prima pagină D:News

Putin ordona: « Curatati Arctica! »

Redactia Descopera.ro | 04.30.2010 | ● Vizualizări: 38
Putin ordona: « Curatati Arctica! »     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Redutabilul Prim Ministru rus Vladimir Putin, cunoscut in ultimul timp pentru atitudinile sale transante in privinta ocrotirii naturii, a cerut, pe un ton imperativ, ca autoritatile ruse sa se implice in curatarea regiunii din Arctica detinute de Rusia, zona unde, conform ultimelor masuratori de teren, nivelul poluarii este de 6 ori mai mare decat limita admisa.

De zeci de ani, Arctica poarta urmele agresiunii ecologice produse de activitatea umana. Peisajul, altadata salbatic, este, in prezent, presarat cu mii de butoaie care contin uleiuri industriale, alaturi de resturi de avioane, masini, si vapoare de diferite marimi. Premierul rus declara ca, per total, cantitatea de uleiuri uzate depozitate pe tarmurile Arcticii ruse este cuprinsa intre 40.000-60.000 tone.

"Reducerea cooperarii militare de dupa prabusirea Uniunii Sovietice a dus la dezastrul ecologic care se poate observa cu ochiul liber. Arctica gazduieste majoritatea bazelor noastre navale, servind in acelasi timp drept o importanta destinatie pentru rutele aeriene nationale. In plus, zona este de un interes economic maxim, datorita bogatelor rezerve naturale. Depozitul de gaze de la Stockman este situat la doar 300 km departare de coastele Marii Barents. Protejarea si exploatarea inteligenta a resurselor Arcticii trebuie realizata in urma unui parteneriat constructiv intre sectorul de stat si cel privat. Doar ca statul trebuie sa faca primul pas in aceasta directie. Statul are si resursele si forta necesara protejarii naturii si reciclarii produselor poluante", incheie premierul rus.

Putin a lansat un apel international destinat protejarii habitatului ursilor polari, afectat grav de probleme ecologice. Daca temperatura globala creste cu 3-4 grade Celsius, ursii polari vor dispare ca specie.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI :