Prima pagină D:News

Corneliu Baba - celebrat la Madrid si la Craiova

Redactia Descopera.ro | 05.07.2010 | ● Vizualizări: 556
no title     arta, corneliu baba, craiova, madrid + zoom
Galerie foto (1)

Muzeul de Arta al Craiovei si Espacio Niram din Madrid prezinta concomitent, in Romania si Spania, mostenirea artistica a Maestrului Corneliu Baba

Astazi are loc, in Espacio Niram din Madrid si, concomitent, in Muzeul de Arta din Craiova, dezbaterea si prezentarea "Corneliu Baba, de la Craiova la Madrid", dedicata Marelui Maestru al picturii romanesti, Corneliu Baba, considerat de critica drept cel mai mare portretist roman, in organizarea Directorului Centrului Eugen Ionescu din Slatina, George Smarandache.

Evenimentul se va desfasura pe linia Madrid - Craiova, cu invitatii din Espacio Niram: : galeristul Antonio Calderon de Jesus, istoricul de arta Lara Gala, directorul Revistei Niram Art Fabiani Belemuski, Directorul Revistei Madrid en Marco Hector Martinez Sanz, artistul plastic Tudor Serbanescu, jurnalistul cultural Tales Jaloretto si cu participarea prin video-conferinta a invitatului special, Directorul Muzeului de Arta din Cetatea Baniei Florin Rogneanu, a fotografului Valeriu Ciurea si a organizatorului, George Smarandache, transmisiune din Muzeul de Arta din Craiova. Criticii si artistii plastici spanioli si romani vor prezenta publicului format din studenti de la Academia de Arte Frumoase din carul Universitatii Complutense din Madrid, operele maestrului Corneliu Baba.

Corneliu Baba s-a nascut la Craiova, la 18 noiembrie 1906 iar Muzeul de Arta din orasul sau natal gazduieste mai multe lucrari ale sale, care vor fi prezentate publicului din Madrid printr-un tur al Muzeului de Arta din Craiova, oferit in direct spaniolilor.

Nu este o simpla coincidenta ca orasul Madrid sa gazduiasca o astfel de intalnire binationala. Deşi ar fi putut fi considerat demodat pentru un pictor din secolul al XX-ea, Corneliu Baba lucra in traditia Marilor Maestri iar multe din lucrarile sale, amintesc de operele Maestrilor spanioli, in special Francisco Goya.

Evenimentul din Espacio Niram apartine ciclului de realizari culturale menite sa atraga atentia iubitorilor de arta din Spania asupra valorilor artei romanesti (cum au fost dezbaterile despre Nicolae Grigorescu versus Renoir sau Constantin Brancusi versus Picasso). Tot cu acelasi obiectiv de sensibilizare a publicului spaniol pentru arta romaneasca, Revista si Editura Niram Art au instituit Trofeul de Pictura Corneliu Baba, care va fi decernat in cadrul Festivitatii Premiilor Niram Art 2010, de la sfarsitul lunii mai, alaturi de alte premii.

Muzeul de Arta din Craiova este renumit pentru Cabinetul Brancusi, care gazduieste o serie de sculpturi ale lui Constantin Brancusi si pentru valoroasa colectie de arta nationala.

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!


Tag-uri: arta | corneliu baba | craiova | madrid