Prima pagină D:News

Chistoacele de tigari ar putea folosi la ceva?

Redactia Descopera.ro | 05.14.2010 | ● Vizualizări: 613
Chistoacele de tigari ar putea folosi la ceva?     mediu, ecologie, poluare, tigara, tutun, nicotina, petrol, otel, coroziune + zoom
Galerie foto (1)

Da, sustine un grup de oameni de stiinta chinezi, care afirma ca din mucurile de tigari se poate extrage un amestec de substante chimice cu proprietati anticorozive.

Aproximativ 4,5 trilioane de chistoace sunt aruncate anual si constituie un factor important de poluare ; aceste resturi pot supravietui pana la 15 ani in apa oceanelor, iar chimicalele continute in ele au un efect toxic asupra multor specii de pesti.

Un grup de oameni de stiinta chinezi a publicat, in revista Industrial and Engineering Chemistry Research, un articol in care anunta ca au descoperit o metoda de a utiliza mucurile de tigari intr-un mod interesant din punct de vedere economic.

Prin inmuierea in apa a chistoacelor, ei au extras 9 substante chimice diferite (printre care si nicotina), iar amestecul obtinut s-a dovedit foarte eficient pentru a proteja impotriva coroziunii tevile de otel folosite in industria petroliera.

Intrucat inlocuirea tevilor ruginite presupune cheltuieli mari, utilizarea unui agent anticoroziv necostisitor, obtinut dintr-o sursa atat de abundenta si accesibila ca mucurile de tigari, ar face, intr-adevar, din reciclarea acestora un procedeu rentabil.

Sursa: BBC

CITESTE SI: