Prima pagină D:News

Soparlele - primele victime ale incalzirii globale

Redactia Descopera.ro | 05.18.2010 | ● Vizualizări: 1669
Soparlele - primele victime ale incalzirii globale     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unui studiu de ultima ora efectuat de un grup de specialisti herpetologi americani, soparlele sunt printre cele mai afectate animale de fenomenul incalzirii globale. Situatia este cu foarte grava, deoarece nu mai putin de 20% din totalul speciilor de soparle, vor disparea in totalitate pana in anul 2080, daca planeta isi mentine ritmul de crestere al temperaturilor.

O extinctie in masa soparlelor poate avea efecte devastatoare atat asupra ecosistemelor in care traiesc acestea, cat si asupra lanturilor trofice. Soparlele se hranesc in principal cu insecte si alte nevertebrate si servesc, la randul lor, drept sursa de hrana pentru numeroase specii de pasari rapitoare si mamifere carnivore.

Dr. Barry Sinervo din cadrul Universitatii California din Santa Cruz, a realizat machete de soparle echipate cu senzori de caldura, pe care le-a amplasat, mai apoi, in zonele insorite si aride din sudul Mexicului, pentru a masura modul in care reptilele reactioneaza la cresterea temperaturii aerului.

Soparlele stau la soare nu pentru a se relaxa, ci in scop de prezervare a energiei. Deoarece sunt animale ectoterme, reptilele depind de mediul ambiant pentru a-si regla propria temperatura corporala. Spre deosebire de mamifere, cand reptilele se supraincalzesc, nu pot sa transpire, fiind obligate astfel sa se retraga la umbra sub pietre, lemne sau in vizuini sapate in sol.

"Temperaturile cresc prea repede de la un an la altul, iar evolutia soparlelor, pur si simplu, nu poate sa tina pasul cu ritmul accelerat al incalzirii globale. Cresterea nivelului caldurii actioneaza asemenea unei eclipsari a perioadelor de activitate ale soparlelor. Devine atat de cald, incat soparlele nu mai au timp sa caute mancare, fiind obligate sa stea cat mai mult timp la adapost de razele ucigatoare. Caldura nu le omoara pe loc, insa ciclul reproductiv este iremediabil afectat, generatii intregi de soparle ramanand fara urmasi", incheie Dr. Sinervo.

Sursa: DailyMail

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI :