Prima pagină D:News

Ea este testoasa care nu respira sub apa

Redactia Descopera.ro | 05.24.2010 | ● Vizualizări: 559
Ea este testoasa care nu respira sub apa     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Recent, a fost descoperita o specie de broasca testoasa care a uluit intreaga comunitate stiintifica de pe mapamond. Denumita de specialisti Sternotherus odoratus, broasca testoasa moscata are o limba infima cu ajutorul careia supravietuieste scufundata in apa timp de ore intregi.

Adultii din aceasta specie traiesc aproape exclusiv in mediul acvatic, doar puii iesind ocazional pe pamant pentru a se hrani. Descoperirea a fost facuta de herpetologul austriac Egon Heiss care si-a dedicat viata studierii testoasei moscate care traieste doar in lacurile si cursurile de apa din sudul Canadei si estul S.U.A.

In timp ce filma comportamentul testoaselor, cercetatorul a constatat uluit ca reptilele traiau pana la 6-9 ore sub apa, fara a iesi sa respire. La o studiere detaliata a limbii testoaselor, misterul a fost rezolvat. Testoasele moscate au limba de dimensiune infima acoperita de celule specializate, denumite papillae.

Testele ulterioare au aratat ca testoasa se foloseste de celulele din jurul limbii pentru a respira sub apa. Practic, extrage oxigenul din mediul lichid cu autorul limbii, reusind sa respire direct din apa, fara a iesi la suprafata.

"Banuiam ca testoasele si-au adaptat un organ pentru respiratia subacvatica, dar l-am descoperit din intamplare. Este. pur si simplu, limba", comenteaza, amuzat, herpetologul austriac.

Sursa: BBCNewsCITESTE SI: